Kraj chce kompenzácie za poškodenie ciest

  • Spravodajstvo
  • 4. marca 2010, 13:19
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/TRNAVA – Zhruba 25 % ciest 2. a 3. triedy na území Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) je poškodených prejazdom ťažkej nákladnej a kamiónovej dopravy. Z celkových 1593 kilometrov (km) vykazuje známky narušenia asi 401 km.

Vyplýva to z informácie, ktorú Úrad TTSK pripravil na základe podnetov starostov a primátorov, zložiek integrovaného záchranného systému a Správy a údržby ciest TTSK. "Na týchto úsekoch je možné pozorovať vyjazdené koľaje, priečne a pozdĺžne nerovnosti, sieťový rozpad vozovky, prepadnuté krajnice a poškodené dopravné značenie," uvádza sa v správe, ktorú dostanú na prerokovanie krajskí poslanci na svojom marcovom zasadnutí v budúcom týždni.
Nemalou mierou k tomu prispieva v súčasnosti aj zavedenie mýtneho systému na spoplatnených úsekoch diaľnic, rýchlostných ciest a ciest 1. triedy. Množstvo ťažkých nákladných vozidiel v snahe vyhnúť sa povinnosti úhrady mýta využíva pre presun práve regionálne cesty. Takýto vývoj sa značnou mierou premieta do zvýšených výdavkov TTSK na údržbu, nakoľko konštrukcia týchto ciest nie je dimenzovaná na zaťaženie ciest nadmernou hmotnosťou a na takýto nárast intenzity premávky.
TTSK chce preto iniciovať prostredníctvom SK8 – združenia predsedov VÚC inštalovanie dopravného značenia obmedzujúceho vjazd či prejazd vozidiel tranzitnej dopravy s celkovou hmotnosťou nad 7500 kg s cieľom udržať tranzitnú dopravu na diaľniciach, rýchlostných cestách  a cestách 1. triedy a docieliť úpravu súčasnej legislatívy v oblasti poplatkov, pokút a sankcií za nadmernú a nadrozmernú prepravu na cestách 2. a 3. triedy tak, aby boli príjmom rozpočtov samosprávnych krajov s ich účelovým viazaním na obnovu cestného telesa.
Ako alternatívu v prípade neúspešného riešenia zvýšenia výnosu dane z príjmov fyzických osôb pre krajské samosprávy navrhuje TTSK prostredníctvom SK8 dohodnúť jednotný postup pri zvýšení dane z motorových vozidiel s cieľom získania finančných prostriedkov na zvýšené náklady pri zabezpečovaní opráv poškodených ciest. A po skončení 1. štvrťroka 2010 vyhodnotiť dopady platenia mýta u všetkých dopravcov zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu a dohodnúť aj jednotný postup zvýšenia cien cestovného.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava