ZÁHRADA: Ako si vypestovať priesady

  • Nezaradené
  • 3. marca 2010, 09:45
  • Autor:Jozef Šimko

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom, ako vypestovať priesady.

V našich podmienkach je pestovanie priesad zeleniny najrozšírenejšie na jar, kedy sú najvhodnejšie svetelné a tepelné podmienky pre rast. Z priesad pestujeme skoré jarné odrody. Osivo sejeme do debničiek nahusto v januári až marci. Po vzídení – v štádiu dvoch pravých listov ich rozsádzame, najlepšie do balíčkov. Po rozsadení udržiavame 2-3 dni teplotu okolo 18 °C, potom ju cez deň znížime na 14-15 °C a v noci na 10-13°C. Polievame opatrne v ranných a dopoludňajších hodinách tak, aby rastliny do večera obschli.
V opačnom prípade im hrozí napadnutie najmä hubovitými chorobami. V tomto čase rastliny potrebujú dostatok svetla. Najnovšie technológie uprednostňujú výroby minisadby. Takto predpestujeme prvé priesady v chránených priestoroch, napr. v skleníkoch alebo vykurovaných fóliovníkoch. Vysádzanie je aktuálne od 15. do 25. marca, keď priesady majú 5-6 pravých listov. Sadíme do riadkov 0,25-0,30 m a na vzdialenosť rastlín v riadku 0,25 m. Pri všetkých typoch šalátov je dôležité plytké sadenie, aby srdiečko bolo aspoň 10 mm nad úrovňou pôdy. U hlúbovín ako kaleráb môžeme sadiť hlbšie.
VÝHODY PREDPESTOVANIA PRIESAD:
■ Predpestovaním priesad sa dá urýchliť zber najmenej o 2 až 3 týždne.
■ Nezanedbateľné je aj to, že sa predpestovaním priesad výrazne ušetrí drahé osivo.
NEVÝHODY PREDPESTOVANIA PRIESAD:
■ Predpestovanie priesad vyžaduje vybudovanie vykurovaného priestoru (skleník, fóliovník, parenisko), väčšie náklady na materiálne-technické vybavenie a každodennú dôslednú starostlivosť.
■ Pri nepriaznivom priebehu počasia v termínoch výsadby na vonkajšie stanovištia je riziko prerastania priesad.
Vo ľba zakoreňovačov na výsev je podmienená niekoľkými faktormi. Najdôležitejším je požadovaná veľkosť priesady a tomu primerane vzdialenosti medzi jednotlivými rastlinkami. Rastliny, ktoré majú väčší vzrast a širšie listy, vysievame na väčšie vzdialenosti alebo z hustejších výsevov po dosiahnutí určitého štádia rastu následne rozsádzame na väčšie vzdialenosti.
Rašelinovo-celulózové zakoreňovače sú vyrábané z rašeliny a majú rozličný tvar a veľkosť. Rastliny sa v nich dobre zakorenia a pri vysádzaní sa vysadia spolu so zakoreňovačom, ktorý sa v pôde rozloží a obohatí ju o humusotvorné látky. Sú však pomerne drahé.
Plastové zakoreňovače sú rozličného tvaru, veľkosti a konštrukcie. Dajú sa opakovane požívať a dnes sú štandardným spôsobom pestovania mladých rastlín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava