Dnes je Svetový deň civilnej ochrany

  • Spravodajstvo
  • 1. marca 2010, 08:33
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Valné zhromaždenie Medzinárodnej organizácie civilnej ochrany (International Civil Defence Organisation, ICDO) rezolúciou schválenou 18. decembra 1990 na svojom deviatom zasadnutí stanovilo, že 1. marec sa bude každý rok pripomínať ako Svetový deň civilnej ochrany.

Zvolený dátum sa vzťahuje na deň, keď 1. marca 1972 vstúpila do platnosti Konštitúcia ICDO. Cieľom Valného zhromaždenia ICDO pri rozhodnutí o vyhlásení svetového dňa bolo upriamiť pozornosť širšej verejnosti na úlohy národných služieb pôsobiacich v oblasti civilnej ochrany (CO), bezpečnosti a riešení i odstraňovaní náhlych, mimoriadnych udalostí, pri ochrane života a majetku ľudí, ale aj životného prostredia.
Po vzniku samostatnej SR sa dôležitým dátumom v oblasti CO stal 27. január 1994, keď Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) schválila Zákon o civilnej ochrane obyvateľstva č. 42/1994 Z.z. Podľa informácie na stránke ICDO je Slovenská republika (SR) jej členom od 2. júna 1994.
Definícia civilnej ochrany sa zakladá na medzinárodnom humanitárnom práve o kritériách pri vykonávaní funkcií, ako i na štruktúrach, ktoré tieto funkcie plnia. Preto v zozname humanitárnych úloh uvedených v Protokole I. Ženevských konvencií z roku 1949 sú zapísané: ochrana civilného obyvateľstva pred nebezpečenstvom nepriateľských strán alebo pred katastrofami, ďalej pomoc pri prekonávaní okamžitých následkov katastrof, zabezpečenie podmienok nevyhnutných na prežitie a pod.
Na organizácie civilnej ochrany, ktoré si vybuduje každý štát, na ich personál alebo civilistov povolaných štátnymi orgánmi na výkon úloh súvisiacich s civilnou ochranou sa vzťahujú články uvedené v Protokole I. Ženevských konvencií. Ochrana sa týka aj personálu civilných organizácií neutrálnych štátov, príslušníkov civilnej ochrany zo štátov, ktoré nie sú zúčastnené v konflikte a vykonávajú pritom civilnú ochranu na území niektorej z bojujúcich krajín.
Pri príležitosti Svetového dňa civilnej ochrany je vhodné využiť aj médiá s cieľom poukázať na dôležitosť týchto aktivít. Za užitočné sa považuje organizovanie diskusií, prednášok, konferencií či dňa otvorených dverí. Predstaviť teba tých, čo civilnú ochranu vykonávajú. Verejnosť by mala vedieť, ako sa zachovať a čo robiť pri rôznych druhoch katastrof.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav