Milión eur išlo na odpadky

  • Spravodajstvo
  • 28. februára 2010, 19:42
  • Autor:Igor Paulech/Adriana Drahovská

PIEŠŤANY – Smeti, ktoré zostávajú pri kontajneroch, nedostatok nádob na separovaný odpad či dlhý interval vývozu – to sú problémy, ktoré trápia obyvateľov nášho mesta a venovali sme sa im na stránkach Piešťanského týždňa praktický celý uplynulý rok. Ako situáciu vnímajú kompetentní na Mestskom úrade v Piešťanoch?

Nový dodávateľ – nové podmienky?
Prednostka Mestského úradu (MsÚ) v Piešťanoch Denisa Bartošová uviedla, že koncom marca vyhlásia výberové konanie na nového dodávateľa služieb súvisiacich s odpadovým hospodárstvom. V septembri totiž končí zmluva s firmou Marius Pedersen, ktorá má vývoz smetí v našom
meste na starosti. Mesto Piešťany v roku 1995 uzatvorilo zmluvu s pezinskou spoločnosťou Petmas na obdobie 15 rokov. Neskôr firmu kúpil Marius Pedersen. „Vzmluve by sme chceli zakotviť aj nové podmienky, týkajúce sa napríklad dočisťovania okolia po každom vývoze, aj vybudovania ďalších stanovíšť na kontajnery," hovorí prednostka. Chceli by tiež, aby dodávateľ minimálne raz za rok skontroloval, vymenil poškodené a vydezinfikoval použité kontajnery na smeti. Výsledok výberového konania by mal byť známy začiatkom leta a novú zmluvu Piešťany s dodávateľom podpíšu od októbra 2010.
Podľa nej mesto nemá podmienky na to, aby vývoz odpadu zabezpečovalo vlastnými silami. Vozidlá, ktoré vlastnili bývalé technické služby, mesto predalo pred pätnástimi rokmi práve firme Petmas, preto by muselo kúpiť nové: „Na trhu je niekoľko spoločností, ktoré majú potrebnú techniku, prevádzkujú skládky odpadu a nedokázali by sme sa vyrovnať ich cenám," tvrdí D. Bartošová. Komunálny odpad Piešťany v súčasnosti vyvážajú na skládku v Rakoviciach.
Raz za dva týždne v zime stačí
Odpad z rodinných aj bytových domov od 1. septembra vyvážajú smetiari raz za dva týždne. Niektorým obyvateľom sa zdá tento interval pridlhý. „Kontrolami sme zistili, že pri týždennom vývoze boli nádoby poloprázdne, čo je, samozrejme, neekonomické," hovorí vedúci referátu životného prostredia MsÚ Ján Baranovič. „ V lete sme interval zachovali, najmä pre zápach, ale zimný vývoz sme predĺžili na dva týždne." Zo sídliska Adam Trajan, kde sa ozýva najviac nespokojných hlasov obyvateľov, vyvážajú až šesť dní v týždni. V prvý deň vývozu pracovníci dodávateľskej spoločnosti vykonávajú aj dočisťovanie stanovíšť.
Aby mesto vývoz zefektívnilo, približne v rokoch 2004-2005 z mesta zmizli kovové nádoby na komunálny odpad. Vystriedali ich plastové 240-litrové. Tie postupne vymenili za 120-litrové. V domácnostiach a na sídliskách však pri-budli ďalšie, a to na separovaný  zber – spoločná nádoba na papier a plasty, ďalej na bioodpad, tetrapakové obaly či sklo a kovy. „Vlastne sme pridali na objeme, ale smeti treba triediť," dopĺňa J. Baranovič.
Za netriedenie hrozí pokuta!
Povinnosť separovať odpady je od 1. januára 2010 ustanovená zákonom, a netriedenie je priestupkom, za ktorý môžete dostať pokutu do výšky 165 eur, firmy dokonca až 660 eur. Práve v oblasti triedenia odpadu vidia kompetentní pracovníci najväčšie rezervy. „V tomto smere nám pomáha aj fórum, ktoré máme na internetovej stránke. Obyvatelia mesta tu môžu reagovať a dávať podnety, čo je možné zlepšiť," pripomína D. Bartošová. Podľa J. Baranoviča je najhoršia situ-ácia na sídliskách: „V rodinných domoch sa separovanie dá veľmi jednoducho kontrolovať. No v bytových domoch ľudia triedia menej.
Poznáme prípady, že niektorí dokonca vyhadzujú smeti z okna či z balkóna." Prednostka MsÚ si myslí, že pomôcť môže len výchova a osveta: „Vydávame letáky, oznamy, ale snažíme sa pôsobiť na verejnosť aj formou besied a prednášok." Začať by však podľa nej bolo treba už u tých najmenších – škôlkarov. Ďalší krok vo využívaní triedeného odpadu – výstavbu kompostárne na spracovanie bio odpadu pripravuje mesto v najbližších dvoch rokoch. Kompost budú môcť využívať tiež obyvatelia Piešťan vo svojich záhradkách.
Spracovanie odpadu v číslach
Piešťanci za minulý rok vyprodukovali takmer 18 500 ton odpadu. Priemerné množstvo na jedného obyvateľa je tak viac ako 600 kilogramov. Za deň tak jeden obyvateľ Piešťan vyprodukoval takmer dva kilogramy odpadu. Do tohto celkového objemu sú však zarátané aj smeti z košov na verejných priestranstvách, odpadky z dočisťovania ulíc, ale aj bioodpad z domácností, odpad z cintorínov a zo zberného strediska.
Za rok 2009 sme vytriedili 6776 ton smetí. Najvyššou čiastkou bol podiel bioodpadu (5250 ton), ktorý v budúcnosti využijú Služby mesta Piešťany.
Náklady na vývoz a uloženie odpadu sa v minulom roku vyšplhali na 1 142 416 eur. V porovnaní s rokom 2008 sa zvýšili o viac ako 54-tisíc eur. Bolo to spôsobené najmä rastom cien za dodávateľské služby, infláciou a častejším vývozom separovaného odpadu. Na vyšších výdajoch sa podieľal i zvýšený zber viacvrstvových tetrapakových obalov v rodinných domoch a na sídliskách, ale aj náklady na zber bioodpadu v rodinných domoch. Náklady na dočisťovanie stanovíšť kontajnerov na sídliskách predstavovali približne 950 eur za mesiac.
Pri prechádzke po Piešťanoch natrafíte približne na 400 uličných košov v objemoch od 40 do 100 litrov. Pre potreby psíčka-rov na území mesta je určených 46 samostatných nádob. V roku 2009 si osadenie nových košov vrátane nádob na psie exkremen-ty vyžiadalo sumu približne 4000 eur. Tieto koše spoločnosť Marius Pedersen vyváža raz za týždeň pre okrajové oblasti a trikrát za týždeň v centre Piešťan.
Na zabezpečenie služieb v odpadovom hospodárstve mesto Piešťany za minulý rok celkovo vynaložilo finančné prostriedky vo výške 1 164 992 eur. Príjem z poplatkov od občanov predstavoval 1 152 769 €. Mesto Piešťany doplatilo z rozpočtu sumu 12 223 eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj