Vajda v Piešťanoch exceloval

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. februára 2010, 16:00
  • Autor:IP

PIEŠŤANY – Kríza má množstvo prívlastkov. Môže byť tá – dnes často skloňovaná – hospodárska, ale aj finančná, manželská či rodinná. K takýmto krízam sa minulý týždeň v hre Domáce väzenie pripojilo aj šialenstvo uzamknuté v medzi štyrmi stenami v byte manželov Mimi a Otta.

Minulú stredu si Piešťanci opäť mohli vychutnať herecký koncert dvojice Vajda – Studenková v úlohe manželov, ktorých trápi nielen zlá finančná situácia, ale aj „vyhadzov" z práce päťdesiatnika Otta – živiteľa rodiny. Na nálade mu nepridá ani to, že o rodinný rozpočet sa musí starať jeho žena. Na nervy mu idú aj dve letušky, s ktorými vedie hlučnú vojnu cez telefonáty a buchnáty na stenu. Celú situáciu skomplikuje i fakt, že domácnosť im vyrabujú zlodeji. Zloba, nenávisť a labilné nervy privedú Otta nakoniec k psychiatrovi. Hodiny u „cvokára" tiež stoja nemalé financie z napnutého rozpočtu manželov.
Podľa predlohy amerického spisovateľa a dramatika Neila Simona Väzeň z druhej Avenue pätica hercov pod režisérskou taktovkou Juraja Nvotu naštudovala hru s názvom Domáce väzenie. Bratislavská premiéra sa uskutočnila začiatkom novembra minulého roku. Zohranému páru v predstavení sekundujú kolegovia Marta Sládečková, Zuzana Tlučková a Peter Sklár. „Zo Zuzkou hráme dve polodementné sestry hlavného predstaviteľa. Snažili sme sa to podať s humorom, čo je podľa mňa aj správny návod, ako prežiť krízové situácie," vysvetlila M. Sládečková. Na margo premiéry Domáceho väzenia v Piešťanoch Jozef Vajda povedal: „Dnešné predstavenie bolo naozaj vynikajúce. Dom umenia bol plný a diváci boli tiež perfektní, čo ma veľmi teší."
Po hre Ryba v trojke sa do „divadla na kolesách" pridali ďalší herci. „Je to pre mňa novinka. Síce s Astorkou chodíme na zájazdy, ale toto je prvá vec, ktorú takto prezentujeme. Cestovanie berieme ako výlet, vypadneme z Bratislavy, sme v príjemnom prostredí s príjemnými ľuďmi, a hlavne nás neotravujú telefóny," pochvaľuje si kočovný život s hereckými kolegami Marta Sládečková.
Zdena Studenková sa rozhodla, že by bolo dobré pripraviť ďalšiu hru, s ktorou by vystupovali v rôznych mestách na Slovensku a v Čechách. „S jednou hrou od Neila Simona som už vystupovala v Štúdiu S. Je to môj obľúbenec a mám rada jeho humor. Hru, s ktorou sme sa predstavili aj u vás, poznám tuším dokonca dvadsať rokov. Na jej naštudovanie však musel prísť správny čas a rokmi skúsenosti. Keďže je to americká hra, musela som ju pretaviť do slovenských pomerov a reality," uviedla po predstavení Z. Studenková. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava