Poštár Lojzko už zavesil kabelu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. februára 2010, 16:13
  • Autor:Kornel Kubáni

PIEŠŤANY – Orava – matka mnohých večných prírodných krás a matka dobrých ľudí. Tam v Lomnej v okrese Námestovo narodil sa a absolvoval i obecnú osemročnú ľudovú školu bývalý poštár Alojz Troják.

Oravské vetry ho neskôr od-viali učiť sa do strojární v Brne. Po vyučení krátko pracoval ako strojár a potom bol povolaný do vojenskej základnej služby. V ďalšom živote zotrval u svojej „strojariny", až sa mu naskytla možnosť pracovať na Slovensku, po čom stále túžil. Prijali ho na poštový úrad v Piešťanoch do funkcie poštový doručovateľ a strojársky odborník pre údržbu budovy hlavnej pošty. Obidve povolania po celé roky vykonáva s plnou zodpovednosťou a chuťou, lebo ho práca baví a má ju rád.
Ako poštový doručovateľ je k ľuďom príjemný, veselý, rád s nimi požartuje. Všetci ho majú radi a sú s ním spokojní. Nosil im mnohokrát radosť a milé prekvapenia, ale i smútok, ako to už v živote býva. Pracoval na dvoch poštových zónach Piešťany – stred a Piešťany – Pod Párovcami. Ľudia z týchto zón za Lojzkom smútia a chcú, aby sa o tom dozvedel aj takto, prostredníctvom Piešťanského týždňa.
Alojz Troják od 1. januára odišiel už do dôchodku, stále je však vo funkcii odborného strojníka a zodpovedne sa stará o celú budovu pošty. Pritom rád pomôže, kde je treba napríklad doručiť poštu. Lojzko, ako mu v práci hovoria, je i športovec. Každým rokom dovolenkuje v oravských horách alebo vo Vysokých Tatrách. Svedčí o tom i jeho účasť na deviatom ročníku Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň, na ktorom sa zúčastnili i jeho priatelia z pošty Piešťany.
V jeho každodennej práci mu pomáha i manželka Milka, ktorá sa o neho vzorne stará, a je tiež poštovou doručovateľkou na pošte Piešťany. No a čo na záver? Pán Troják – Lojzko, všetci občania, bývajúci v uvedených poštových zónach, a priatelia, ktorí vás poznajú (je ich mnoho), vám želajú: pevné zdravie, šťastie, lásku, porozumenie, pohodu v práci a tieto k životu potrebné hodnoty nech ostanú vo vašom živote navždy. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela