Platí rovnosť samosprávy a občana?

  • Spravodajstvo
  • 26. februára 2010, 12:47
  • Autor:Jozef Drnák

DRAHOVCE – Na seriál Piešťanského týždňa Potulky regiónom zareagoval náš čitateľ Jozef Drnák. V príspevku chce poukázať na niektoré problémy, ktorých riešenie ho ako občana Drahoviec zaujíma:

Piešťanský týždeň uverejnil článok o našej obci Drahovce v tom zmysle, akou históriou prešla pri rozvoji k dnešným dňom. Chcem však poukázať aj na históriu, ktorá taká príjemná nie je a možno sa netýka len našej obce.
Každý z nás, ak si chcel postaviť dom či inú stavbu, musel tak učiniť na základe stavebného povolenia. Musel mať list vlastníctva k pozemku, plány stavby. Bol daný časový limit stavby, následné kolaudačné konanie a užívacie povolenie. Miestne orgány na to dbali, pretože z takýchto stavieb plynuli do pokladne obce poplatky. Ak boli niektoré stavby postavené načierno, bolo ich treba zlegalizovať a niekedy aj s pokutou.
A ako to bolo s volenými samosprávnymi orgánmi v našej obci pri prácach stavebného charakteru? Uvediem príklady: Projekt cesty ktorá mala koncom 60-tych a začiatkom 70-tych rokov zabezpečiť bezprašný odvoz štrku z podniku na pasienkoch za kanálom k Hydroelektrárne Madunice, obsahoval aj výstavbu chodníkov a odtokových kanálov okolo cesty. Dodnes však nie sú dobudované. Obdobne bez chodníkov a odtoku vody skončila aj stavba miestnej komunikácie na novootvorenej Štefánikovej ulici. Po daždi na týchto cestách vznikajú „jazerá". Rovnaký problém majú aj obyvatelia ulice Važina či Lazy.
Ďalej by ma zaujímalo, prečo nie je na hornej autobusovej zastávke na Hlavnej ulici vybudovaný prístrešok pre čakajúcich na spoje. Príčinou má byť, že pozemok nepatrí obci! Nedá sa tento problém riešiť?
Nezodpovedaná zostáva i otázka, ako je to s majetkovým vlastníctvom napríklad vedenia plynového potrubia, vodovodu, telefónnej siete, a hlavne všetkých cestných komunikácií v obci zrealizovaných v minulosti. Nie je potrebné legalizovať vlastnícky vzťah k pozemkom? A nedajú sa potom takéto stavby nazvať čiernymi? Zdá sa mi to ako osie hniezdo, do ktorého sa nikomu ani v minulosti nechcelo.
Na samosprávy sa nevzťahujú podmienky stavebného zákona? A čo štátne orgány, dodávateľ stavby či kolaudačná komisia, nie sú zodpovední? Ťarchu týchto nedostatkov tak znášajú funkcionári obce, ktorí nemuseli byť odborníkmi a boli len investormi!
Takéto myšlienky sa mi preháňajú mysľou, a možno nie som sám, a obdobná situácia je aj v iných dedinách. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana