Obec na nápravu hriechov minulosti nemá financie

  • Spravodajstvo
  • 26. februára 2010, 12:48
  • Autor:A. Drahovská

DRAHOVCE – Piešťanský týždeň otázky, ktoré vzniesol Jozef Drnák, položil aj starostovi Drahoviec Emilovi Hubinákovi, ktorý je na čele obce štvrtý rok. Podľa neho samospráva na nápravu všetkých hriechov minulosti jednoducho nemá financie.

„Či moji predchodcovia vysporiadali majetkovo-právne vzťahy," hovorí E. Hubinák, „k tomu sa neviem vyjadriť, ale dosiaľ nám nikto podnet na riešenie nedával." Počas jeho starostovania postavila obec vodovodné prípojky na šiestich uliciach, na ktoré dostala peniaze z Ministerstva životného prostredia SR. „Tie zatiaľ nie sú skolaudované, lebo ešte musíme pripojiť dve ulice a dohodli sme sa s dodávateľom, že kolaudáciu urobíme naraz. Chýba nám však vyše dvestotisíc eur na celkové dokončenie," dodáva.
Neexistujúce chodníky a dažďové jazerá na cestách sú podľa neho problémom viacerých ulíc v Drahovciach. Aj tu ide najmä o peniaze. „Štefánikova ulica, ktorá vznikala koncom osemdesiatych rokov, mala v projekte chodníky a bol nakúpený aj materiál. Potom prišla revolúcia a všetky vzťahy sa začali meniť. Materiál však zmizol, zrejme ho predali," vysvetľuje starosta. Po dostavbe ulice si obyvatelia upravili predzáhradky až celkom po hranicu pozemku. Voda preto steká na cestu. „Bolo by možné situáciu riešiť trativodom – vykopať jamu a uložiť tam skaly. Parcelu, na ktorej stál trativod, však v minulosti obec predala a jeho majiteľ ho zrušil.
Navrhol som občanom, aby postupovali tak, ako ja pred svojím domom – vykopal som 40 centimetrov širokú, 50 cm hlbokú ryhu, doniesol vážsky štrk na zakrytie a voda tam stečie. Keby to takto vyriešil každý, bolo by po probléme. V budúcnosti sa tým možno budeme zaoberať, ak budú podnety od občanov, ale teraz je pre nás prioritou doriešenie kanalizácie, ktorá v obci chýba, a tiež vodovodu," tvrdí Emil Hubinák.
Prístrešok na zastávke na hornom konci Hlavnej ulice nevybudujú. „Obyvatelia nechcú mať pred svojím domom ani zastávku, nieto ešte prístrešok. Po čakajúcich na autobus totiž často zostáva neporiadok – papieriky, žuvačky," vysvetľuje hlava obce. „Niekoľkokrát sme oslovovali majiteľov pozemkov v okolí zastávky, ale neúspešne." Hlavná ulica však čoskoro dostane chodníky. Minulý rok obci priklepli na jej revitalizáciu peniaze z eurofondov. Za ne samospráva plánuje zrekonštruovať komunikáciu, verejné osvetlenie, na mieste „parku" vybudovať centrálnu zónu s lavičkami, dosadiť stromy, opraviť súčasné a vybudovať časť nových chodníkov. Práce by sa mali začať na jar.
Emil Hubinák, starosta Drahoviec

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana