História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (48)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. februára 2010, 16:26
  • Autor:Michal Serbin

INSPIRAL CARPETS účinkovali od roku 1986 v zostave: Graham Lambert (gitara), Stephen Holt (spev), Dave Swift (basová gitara), Craig Gil (bicie) a Clint Boon (organ, spev). Od tohto momentu ich hudbu definoval zvuk elektrického organu a melodika v štýle 60. rokov.

 Na jar 1989 sa zostava ustálila po príchode speváka Toma Hingleyho a basového gitaristu Martina Walsha. Úspech dosiahli už debutovým albumom Life, ktorý v máji 1990 skončil na druhom mieste a v rebríčku zotrval 21 týždňov. Na vrchole v tom čase bol album Vogue od Madonny a neskôr Killer od Adamskeho. Life predstavoval nápaditú, vyváženú a piatimi hitmi disponujúcu platňu, ktorá sa stala senzáciou hudobnej sezóny. Nasledujúce nahrávky však nedosiahli kvalitu prvotiny a labuťou piesňou sa stala výberová platňa Singles z roku 1995, ktorá skončila na 17. mieste.
K manchesterskej scéne bola zaraďovaná aj skupina CHARLATANS, hoci pochádzala z Northwichiu v grófstve Cheshire. Koncom roku 1989 ju vytvorili Tim Burgess (spev), Rob Collins (organ), Jon Baker (gitara), Martin Blunt basová (gitara) a Jon Brooks (bicie). Už druhá skladba The Only One I Know sa stala obrovským hitom, keď v júni 1990 skončila v TOP 10. Po piesni Then sa v októbri 1990 dostali priamo na vrchol s albumom Some Friendly, ktorý na ňom vystriedal In Concert trojice Carreras, Domingo, Pavarotti a v rebríčku zotrval 17 týždňov. Obsahoval jedenásť melodicky nápaditých piesní založených na tanečnom rytme interpretovaných eroticky dráždivým hlasom Burgessa.
Nasledujúce skladby i albumy opakujúce rovnaký zvuk dominantného organu, skreslených gitár a bicích vyťukávajúcich monotónny rytmus nepriniesli očakávaný úspech. Návrat na vrchol rebríčka predstavovali až albumy The Charlatans z roku 1995 a Tellin Stories z roku 1997, ktorým však chýbali prvky prekvapenia a originality. Skupinu poznačila aj tragédia, keď 23. júla 1996 pri dopravnej nehode vo Walese zahynul RobCollins, ktorého hra na organe charakterizovala piesne skupiny. (Pokračovanie nabudúce)
Charlatans

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav