Z areálu štadióna pôjde preč 16 topoľov

  • Spravodajstvo
  • 25. februára 2010, 13:05
  • Autor:Igor Paulech/foto:mkm

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Pracovníci Služieb mesta Piešťany (SMP) minulú sobotu vypílili dva javory na Teplickej ulici. Predčasom tiež začali s výrubom v prehustenom poraste na futbalovom štadióne. Z areálu v mestskom parku pôjde preč až 16 topoľov.

Motorové píly zobudili niekoľkých obyvateľov Teplickej v minulú sobotu o siedmej ráno. „Pre tento deň a skoré ráno sme sa rozhodli z dôvodu bezpečnosti, a preto, že na ulici je cez týždeň veľmi hustá a frekventovaná premávka," vysvetľuje manažérka strediska verejnej zelene SMP Janka Jezerská. Obe dreviny boli označené a právoplatným rozhodnutím určené na výrub. Jeden z javorov podľa slov J. Jezerskej zasahoval do jazdnej dráhy a v korune sa nachádzala veľká dutina.
Druhý strom bol naklonený a náraz motorového vozidla ho z veľkej časti poškodil. „Je tu vysoká možnosť, že by tieto dreviny mohli poškodiť majetok či spôsobiť svojou nestabilitou iné škody, preto boli určené na výrub," dodáva Jezerská. Rozhodnutie vypíliť dva javory však nesúvisí s pripravovaným projektom rekonštrukcie Teplickej ulice. Pracovníci služieb mesta mali pri pílení oboch stromov sťažené podmienky, pretože konáre zasahovali aj do vedenia telefónnych rozvodov.
Pri futbalovom štadióne pre nepriaznivé počasie v januári stihli zamestnanci SMP vyťať iba dva stromy. Keď sa počasie zlepšilo, pokračovali v ďalších výruboch. Doteraz odstránili deväť topoľov a ďalších sedem na výrub čaká tento týždeň. Poškodené jedince, ale aj perspektívne mladé stromčeky s obvodom kmeňa približne 20-25 cm vytypovali na zachovanie pracovníci mestského úradu a služieb mesta začiatkom minulého roku. Následne SMP vykonali výrub náletových drevín, čím sprístupnili pozemok pre mechanizmy, aby mohli ďalej odstraňovať ostatné suché a polámané dreviny.
Podľa informácií vedúceho referátu životného prostredia Jána Baranoviča v lete 2009 u ďalších 16 stromov zistili vážne poškodenie kmeňa a koruny. Pri výrube týchto stromov bude nutné použiť horolezeckú techniku a tiež plošinu. „Vzhľadom na to, že sa stromy nachádzajú pri oplotení, najprv bude nutné dať dolu vetvy, korunu a nakoniec pne," vysvetlila na záver manažérka strediska verejnej zelene.
Celkovo šestnásť kusov topoľa sivého pracovníci SMP postupne odstránia ešte počas vegetačného pokoja rastlín, a to do 31. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia