Emíre Khidayer predstavila svet za závojom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. februára 2010, 21:23
  • Autor:online redakcia

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Narodila sa v Piešťanoch, ale patrí do dvoch svetov – slovenského aj arabského. Dcéra Iračana a Slovenky Emíre Khidayer, predstavila minulú stredu v Piešťanskom informačnom stredisku svoju prvotinu Arabský svet – Iná planéta?

Napísanie knihy podľa Emíre odštartovala otázka: „Ty si odtiaľ?“,  ktorú dostávala skoro vždy, keď niekomu povedala svoje meno.  Mladá spisovateľka vyštudovala arabistiku a islamistiku a pôsobila ako diplomatka v Egypte, Kuvajte a Iraku. Medzi návštevníkov vzniesla nádych exotiky nielen svojím výzorom, ale pokúsila sa poodhaliť závoj, ktorý zahaľuje  tváre arabských žien a osvetliť spôsob života ľudí  vyznávajúcich islamské náboženstvo. Práve islam pôsobí ako spojivo arabského sveta, hoci ako povedala autorka, všetci Arabi nie sú muslimovia.


„V mojej knihe nájdete aj geografické údaje, lebo každá arabská krajina má svoje reálie, zvyky a čiastočne odlišnú kultúru,“ začala svoju reč Emíre Khidayer. Zároveň upozornila, že Slováci často spoužívajú nesprávne označenie moslim namiesto muslim: „Problém je v tom, že niektoré slová prekladáme nie priamo z arabčiny ale napríklad z angličtiny.“ 
Autorka sa vo svojom diele nevyhýba ani tabuizovaným témam ako nosenie závoja, či mnohoženstvo, ktoré zaujímali aj prítomných v piešťanskom PIC-ku. „Myslíte si, že sú ženy, ktoré žijú v polygamnom manželstve, šťastné?“ opýtal sa jeden z nich. „Boli by ste na ich mieste šťastný vy?“ odpovedala protiotázkou Emíre. Podľa jej skúseností, hoci ženy navonok nemôžu ukázať, že sú vo vzťahu nespokojné, prekáža im, ak má muž viac partneriek.
 Viac sa dočítate v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel