Potulky regiónom: Zaujímavosti z Kocuríc

  • Spravodajstvo
  • 23. februára 2010, 14:46
  • Autor:šg

PIEŠŤANY – Obec Kocurice by ste dnes márne hľadali na mape. Od začiatku roku 1974 sú totiž miestnou časťou Piešťan. Pritom majú bohatú a zaujímavú minulosť. Osídlené boli už v neskorej dobe kamennej.

Obec sa spomína pod názvom Cozuran už v Zoborskej listine z roku 1113. O poldruha storočia neskôr sa už volala Kozirich.  Podobne ako pri iných obciach, aj tu sa názvy viackrát menili. Na konci 16. storočia sa napríklad uvádzali  pod názvom Koczwrycz, v 18. storočí zasa ako   Koczuricz, Koczuricze i Kocuricen. Na začiatku 20. storočia to už boli Kocuric a v časoch prvej svetovej vojny Koszorány.
Až v roku 1920 dostali meno Kocurice, pod ktorým  sa dnes skrýva mestská časť Piešťan. Vo svojich dejinách prežili aj krušné chvíle. Napríklad po osmanskom vpáde na konci 16. storočia zostali v obci len dva domy. Obyvatelia sa v minulosti živili hlavne poľnohospodárstvom alebo pracovali v piešťanských podnikoch.
Zaujímavosti
Vďaka vykopávkam archeológov v lokalitách  Dlhé pole a Za humnami sa zistilo, že obec bola osídlená  už pred piatimi tisíckami rokov. 
Majetky v Kocuriciach patrili v minulosti  viacerým zámožným rodinám, medzi nimi aj Očkaiovcom a Erdödiovcom.
Podobne ako väčšina okolitých obcí, ani Kocurice sa nevyhli osmanským nájazdom. Po jednom z nich zostali v roku 1600 v obci len dva domy.
Najrozšírenejším kocurickým menom je Galo. Jeden z nich, Emanuel, bol až do svojej smrti predsedom Agrodružstva v susedných Trebaticiach.
V obci chýba nielen predajňa potravín a materská škola ale i pošta a poriadna krčma. Napriek tomu tu fungujú viacerí živnostníci, z ktorých je najznámejšie stolárstvo Fonďa.
Z Kocuríc pochádzajú aj viacerí známi rodáci. Napríklad Ján Giacko bol prednostom okresného a neskôr obvodného úradu v Piešťanoch. Milan Zelenay je zasa futbalovým trénerom, ktorý viedol aj dorastencov PFK Piešťany, mužov Veľkých Kostolian a momentálne trénuje Smolenice a Jozef Svetlík je tajomníkom MFK Vrbové a zároveň šéfuje futbalistom OFK Trebatice.
V Kocuriciach sa v poslednom čase postavilo viacero nových domov. Mohol by tu vyrásť aj nový stavebný obvod, no v predvolebnom období nemôže dôjsť k prevodu pôdy, ktorá je teraz   zahrnutá v katastri Trebatíc.
V Rodinnom detskom domove v Kocuriciach žije v súčasnosti 14 detí. Rodina Václava Bazalu sa stará o šesť detí, z toho o dve vlastné, v rodine Miroslava Beritha žije päť adoptívnych a tri vlastné deti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína