Synagóga sa vráti mestu

  • Spravodajstvo
  • 22. februára 2010, 15:34
  • Autor:TASR/online redakcia

VRBOVÉ – Po štyroch rokoch sa pravdepodobne do majetku mesta vráti chátrajúca synagóga vo Vrbovom. V roku 2006 kúpila 50%-ný vlastnícky podiel radnice za symbolických sto korún bratislavská spoločnosť Royal Garden.

Jej konateľ, vplyvný predstaviteľ židovskej obce v USA a Izraeli Michael Joseph Karban plánoval svätostánok zrekonštruovať a zachovať pre potreby Židov. Zmluvne sa zaviazal ukončiť práce do konca roka 2009. "Nestalo sa tak, na synagóge sa nepracovalo," povedal dnes primátor Vrbového Ivan Borovský. Medzitým Royal Garden previedla svoj podiel na Nadáciu synagóga Vrbové a tá teraz objekt mestu ide vrátiť. Peniaze na veľkolepú opravu M.J.Karban nezaistil a budova naďalej chátra.
Druhú polovicu synagógy vlastnia súkromní vlastníci. "Poslanci sa na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva budú ponukou na prijatie daru, t.j. vlastníckeho podielu od nadácie zaoberať," informoval primátor. "Ak sa zhodnú, že Vrbové vstúpi znovu do procesu na záchranu pamiatky a uskutočnia sa všetky potrebné administratívne kroky, začneme rokovať s novým záujemcom," dodal Borovský. Podľa jeho slov pred koncom roka radnicu oslovili podnikatelia z Bratislavy. "Po 50.000 eur ponúkli nám i majiteľom druhej polovice. Synagógu chcú premeniť na kultúrne a spoločenské centrum.
Napríklad na divadelné či hudobné vystúpenia, na výstavy, dokonca vraj aj na diskotéky," dodal primátor. V danej súvislosti oslovil Borovský Židovskú náboženskú obec, či je pre ňu akceptovateľná ponúkaná alternatíva využitia. "Neboli proti," informoval. Dodal však, že po nie práve najlepšej skúsenosti s Royal Garden je už opatrný v očakávaniach.  "My sme snívali o využití synagógy, že to bude skvost v európskom kontexte. Mesto samotné na opravu nemalo a nemá peniaze a vlastnícke vzťahy komplikujú možnosť podania projektov na eurofondy," povedal.
Pred niekoľkými rokmi bol podľa neho odhad na potrebnú investíciu okolo 2 miliónov eur, teraz si práce pravdepodobne vyžiadajú vyšší finančný príspevok.  Synagóga vo Vrbovom bola postavená v rokoch 1882 až 1883 v maurskom slohu. V danom čase tvorila židovská komunita asi jednu tretinu obyvateľov Vrbového. Od 1942 objekt neslúži náboženským účelom, bol tam umiestnený sklad obilia a neskôr výrobkov známej Trikoty. Samospráva začala s opravou už pred rokom 1989, avšak reštitúcie a nemožnosť dohody s novými spoluvlastníkmi proces stopli. Stihla sa opraviť strecha, niektoré okná a časť fasády.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika