Služby mesta začali s upratovaním

  • Spravodajstvo
  • 22. februára 2010, 14:37
  • Autor:ip, video: mkm, rt

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Vrstvy snehu a ľadu v posledných dňoch sa roztopili, no na cestách a chodníkoch zostali kopy štrku. V mesiaci január a počas prvej polovice februára sa do piešťanských ulíc dostalo až 450 ton posypového materiálu.

Pracovníkom Služieb mesta Piešťany (SMP) dala zima v našom meste posledné týždne poriadne zabrať. Len za mesiac január vyčíslili náklady na zimnú údržbu na 36 tisíc eur. S upratovaním posypového materiálu začali pracovníci SMP už od včera. Pracovníkov bolo možné vidieť na Teplickej ulici a zametač sme stretli aj na Meštianskej.
Tisíce za nadčasy
Do ulíc s potrebnou technikou vyrážajú v momente, keď súvislá snehová vrstva dosiahne päť-centimetrovú hrúbku. „Pomáha nám, keď nás o kritickej situácii informujú aj obyvatelia mesta. Naši pracovníci sú neustále v pohotovosti, a keď dostanú echo, určite pôjdu stav cesty preveriť," hovorí riaditeľ SMP Ernest Janči-na a dopĺňa: „Do údržby zapájame aj ľudí prihlásených na úrade práce. Ide hlavne o dočisťovanie ulíc a iné menšie práce. V súčasnosti využívame štyroch takýchto pracovníkov." Výdavky za mzdy, odpracované nadčasy, pohotovosť či nočné služby sa za január vyšplhali na 20 551 eur. Ďalšou vysokou položkou boli pohonné hmoty, na ktoré minuli dva-apol tisíc eur.
Sneh odviezli iba z centra
V Piešťanoch vzhľadom na ochranu vôd používajú namiesto chémie či soli len štrk. Ten však často zostáva pri krajoch ciest alebo vtlačený do snehu, a preto nie je dostatočne účinný. Obyvateľom mesta sa preto zdajú ulice slabo udržiavané. Podľa Ernesta Jančinu o zmene posypového materiálu však neuvažujú: „V menšej miere využívame aj piesok, no hlavnou zložkou je stále štrk. Ten dovážame z okolia Kočína-Lančára." Doposiaľ minuli okolo 450 ton posypového materiálu za skoro tri tisícky eur.
Zamrznuté záveje, ktoré zostali pri krajoch chodníkov po odhŕňaní snehu, odstraňujú najmä spred mestského úradu a z Winte-rovej ulice ich zmluvní dodávatelia. Dodávateľské práce odčerpali z rozpočtu asi štyritisíc eur. „Pri odvoze snehu sme sa sústredili na centrum mesta, ale odvážali sme ho aj z ostatných ulíc," dopĺňa E. Jančina. „Naši ľudia boli napríklad na Rybnej ulici, sneh odpratávali pri Kostole sv. Štefana a snažili sme sa tiež spriechodniť ďalšie vedľajšie uličky." Okrem množstva snehu museli zamestnanci SMP počas zimnej údržby ciest riešiť aj problémy s autami zaparkovanými na okrajoch ciest, ktoré prekážali pluhom, či dokonca vozidlami stojacimi v zákazoch. V dvoch prípadoch došlo aj ku kolízii.
Tuhá zima prinesie aj ďalšie výdavky, na cestách sa totiž po roztopení ľadu začínajú objavovať jamy a výtlky. Okrem toho na krajniciach a chodníkoch zostali vrstvy štrku, ktorý bude treba pozametať.


Pozrite sa, ako Piešťanci zhodnotili údržbu mesta počas tohtoročnej zimy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika