Lokše Márie Bukovčákovej

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. februára 2010, 21:04
  • Autor:V. Dusíková

NIŽNÁ/PIEŠŤANY – Šišky, lokše, makovú štrúdľu – to všetko vo svojej útulnej letnej kuchyni upiekla a usmažila šabľovníkom z Nižnej poslankyňa obecného zastupiteľstva a bývalá učiteľka Mária Bukovčáková.

(Autor: (vd))

Jej dobroty z jabĺk sme ochutnali aj na súťaži v pečení jablkových koláčov, ktorá sa už roky uskutočňuje na pôde Strednej odbornej školy v Rakoviciach. Pani Mária Bukovčáková z Nižnej tu získala niekoľko cien. Všetky tie dobroty sa ale určite nemohli vyrovnať fajnovým zemiakovým lokšom, ktorými nás počastovala vo svojej obývačke. Vypýtali sme si recept, pretože ich lahodná chuť sa nám pripomenula aj večer pri zaspávaní. Také boli dobré!
Potrebujeme:
Asi  1,3 kilogramu zemiakov uvarených v šupke, 300 g hladkej múky, trošku soli.
Ako na to:
Zemiaky olúpeme, prelisujeme, pridáme múku, soľ a zamiesime hladké cesto, ktoré necháme odstáť. Potom ho rozdelíme asi na 30 – 32 kúskov, urobíme z nich guľôčky, opäť necháme postáť a potom rozvaľkáme.  Vaľkať môžeme na doštičke, na ktorú sme si položili utierku, neminieme toľko múky. Pečieme nasucho na platničke – najlepšie na klasickom sporáku na tuhé palivo. Ale zvládnete to aj na plyne, či elektrine. Lokše netreba piecť dlho, aby sa vám príliš nepripiekli. Hotové môžete ešte posoliť, potrieť bravčovou masťou, prípadne naplniť podľa chuti mäsom z hydiny, kyslou kapustou, makom,  či inou lahôdkou podľa vášho gusta.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava