Posledné dvadsaťročie skautingu v našom meste

  • Spravodajstvo
  • 19. februára 2010, 10:13
  • Autor:Jozef Petríček

PIEŠŤANY – V predchádzajúcich vydaniach Piešťanského týždňa sme uverejnili rozhovor so zakladateľom piešťanského skautingu – Jozefom Petríčkom. Runco – pod touto prezývkou ho poznajú skauti, nám napísal o tom, čo sa udialo v posledných rokoch v tejto organizácii.

Staronová organizácia skauting prešiel v našej vlasti zložitým obdobím. Tri razy zlikvidovaný, niekedy tvrdo potlačený, znovu obnovený. Že tento zložitý proces mohol aj v roku 1989 pokračovať prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska, vďačíme mnohým zanieteným jednotlivcom, ktorá nedbajúc na ťažkosti boli ochotní priložiť ruku k dielu. . . .
Aký význam má toto všetko?
Skauting je celosvetová výberová výchovná organizácia detí, mládeže a dospelých. Výberovosť spočíva v tom, že si ju mladi ľudia vyberajú so súhlasom rodičov slobodne, bez nátlaku. Zamyslime sa. Na našej planéte žije asi 7 miliárd ľudí. Na malom fliačiku, ktorý sa nazýva Slovensko žije asi 6 miliónov. Z tohto množstva je u nás registrovaných niečo nad 7.000 skautov a skautiek. Kvapka v tomto obrovskom ľudskom mravenisku. Ani tých 37 miliónov celosvetovo organizovaných skautov nie je veľa. Skauti však nie sú v organizácii zakonzervovaní.  Mladi prichádzajú, starší odchádzajú do života. Tak, že vo svete žijú a budú žiť milióny mladých ľudí ktorých sa dotkla skautská výchova, ktorá zanechala na ich ďalšom živote nezmazateľné stopy…
Viac sa dozviete v nasledujúcom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav