Piešťanský skauting – novodobé dejiny

  • Spravodajstvo
  • 19. februára 2010, 19:02
  • Autor:Runco/red

PIEŠŤANY – Vďaka novej politickej situácii s nastúpením demokratického systému v Československu skautská organizácia znovu obnovila činnosť v našom meste.

V predchádzajúcich vydaniach Piešťanského týždňa sme uverejnili rozhovor so zakladateľom piešťanského skautingu – Jozefom Petríčkom. Runco – pod touto prezývkou  ho poznajú skauti, nám napísal o tom, čo sa udialo v posledných rokoch v tejto organizácii:
Úvodné stretnutie sa konalo krátko po nežnej revolúcii dňa 13.decembra 1989 v kaviarni Delfín, ktorá sa zároveň stala našou dočasnou klubovňou. Neskôr sme využili niektoré miestnosti v dome detí a mládeže. Zorganizovali sme vodcovský kurz. Jeho účastníkmi boli prevažne tí dospelí, ktorí ako deti privoňali k čaru skautingu v období uvoľnenia v rokoch 1968 – 1972. Vzápätí sme zorganizovali radcovský kurz pre starších chlapcov a dievčatá. 
V decembri 1989 roku zasadalo v Prahe staronové náčelníctvo Česko-Slovenského skautingu a proklamovalo obnovenie jeho činnosti v plnom rozsahu na území celého štátu.  O rok nato – na konci decembra 1990, som so skautskou sestrou Dariou Miezgovou a bratom Erichom Aponyinym navštívil predsedu piešťanského Miestneho národného výboru Štefana Hausera. Informovali sme ho o obnovení našej činnosti na území Piešťan. Povedali sme mu i to, že skauti v Piešťanoch prišli o všetok svoj majetok a požiadali sme ho o pridelenie vhodných priestorov pre našu činnosť.
Viac o príbehu miestnej organizácie tohto celosvetového hnutia sa dočítate v nasledujúcom vydaní Piešťanského týždňa. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela