Verejné zhromaždenia treba oznámiť

  • Nezaradené
  • 18. februára 2010, 16:29
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Právo verejne sa zhromažďovať je ústavným právom všetkých občanov. Slúži na využívanie slobody prejavu a ďalších ústavných práv a slobôd, na výmenu informácií, názorov a na účasť na riešení verejných a iných spoločných záležitostiach, vyjadrením postojov a stanovísk.

Zvolávanie verejných zhromaždení nepodlieha povoleniu zo strany orgánov verejnej moci. Ich organizovanie je však potrebné oznámiť obci, na území ktorej sa majú konať.
Oznámenie je potrebné urobiť písomne a musí byť obci doučené v lehote najmenej päť dní pred konaním zhromažde-nia. Na riadne splnenie oznamovacej povinnosti je potrebné, aby obsahovalo zákonom predpísané údaje. Usporiadanie verejného zhromaždenia bez jeho predchádzajúceho riadneho oznámenia je priestupkom, resp. správnym deliktom, za ktorým možno uložiť pokutu fyzickej osobe do 165 € a právnickej osobe do 663 €.
Od oznamovacej povinnosti sú oslobodené len niektoré, zákonom presne stanovené, zhromaždenia. Najčastejšie or-ganizovanými zhromaždeniami, pri ktorých oznámenie nie je potrebné, sú zhromaždenia usporadúvané cirkvami alebo náboženskými spoločnosťami v kostole alebo v inej modlitebni, procesie, púte a iné sprievody a zhromaždení slúžiace na prejavy náboženského vyznania. Oznamovať rovnako netreba zhromaždenia konajúce sa v obydliach občanov, zhromaždenia menovite pozvaných osôb v uzavretých priestoroch a zhromaždenia usporadúvaných právnickými osobami, prístupné len ich členom alebo zamestnancom a menovite pozvaným hosťom. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard