Slovenské osobnosti medicíny vo svete (42): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. februára 2010, 16:26
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Andrejovi Mullerovi a jeho synovi.

Asher Andrej MÜLLER
* 27. 10. 1912 Košice, + 7. 6. 2000 Haifa (Izrael) – lekár -oftalmológ
Vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Pracoval na očnom oddelení nemocnice v Prešove. Postupne sa vypracoval na vynikajúceho odborníka a stal sa primárom Očného oddelenia v Prešove. V roku 1939, na začiatku druhej svetovej vojny, pracoval v poľnej vojenskej nemocnici, ktorá sa nachádzala na slovensko-poľskej hranici. Po začatí deportácie židovského obyvateľstva do koncentračných táborov mal povolené pracovať v prešovskej nemocnici ako primár až do roku 1944, pretože mal pracovnú výnimku. Zúčastnil sa Slovenského národného povstania, zriadil vojenskú polikliniku, kde sa liečili zranení účastníci SNP.
Za túto činnosť bol neskôr vyznamenaný. Počas povstania bol však zajatý nemeckými brannými silami a deportovaný do koncentračného tábora Sachsenhausen (Oranienburg) na nútené práce. Ku konci vojny bol účastníkom cesty smrti do Schwerinu a spolu s ostatnými väzňami ho oslobodila britská armáda. Potom sa stal vedúcim chirurgom pre deti v Lübecku. Po skončení druhej svetovej vojny emigroval do Izraela. Svoji kariéru začal ako hlavný oftalmológ v severnom Izraeli a neskoršie pracoval ako oftalmológ na oddelení oftalmológie v Rambam, v lekárskom centre v Haife. Bol vynikajúcim očným lekárom, ktorý bol veľmi obľúbený medzi pacientmi.
Benjamín Peter MILLER
*27. 6. 1945 Prešov- lekár, oftalmológ
Lekársku fakultu ukončil v roku 1970 na hebrejskej univerzite Ha-dassah v Jeruzaleme. V roku 1980 absolvoval kvalifikačnú atestáciu v odbore očného lekárstva. Jeho odborná kariéra sa začala v roku 1983 na Oftalmologickej klinike Univerzity Južnej Kalifornie, Lekárskej fakulte v LosAngeles. Postupne sa vypracoval na docenta oftalmológie na Lekárskej fakulte Inštitútu technológie v Haife.
Jeho výskumná aktivita sa sústredila na diabetickú retinopatiu, na liečbu porúch cievneho zásobenia sietnice a možnosti terapeutických zásahov na sietnici. Prof. Miller má početné medzinárodné aktivity ako recenzent, ale aj ako posudzovateľ vedeckých prác v odbore oftalmológia. Vynikajúca je aj jeho prednášková činnosť doma aj v zahraničí, ktorá sa týka hlavne chorôb sietnice a sklovca. Prednášal vo Švajčiarsku, Nemecku, Belgicku, USA. Jeho publikačná aktivita dosahuje viac ako 100 medzinárodných publikácií. Patrí medzi významných svetových oftalmológov.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel