Slovenské osobnosti medicíny vo svete (41): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. februára 2010, 16:17
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Jánovi Vilčekovi a Pavlovi Schmidtovi.

Ján T. VILČEK
* 17. 6. 1933 Bratislava
Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave vyštudoval v roku 1957 a vedeckú hodnosť kandidáta lekárskych vied obhájil v roku 1962 na Virologickom ústave Československej (neskôr Slovenskej) akadémie vied. V roku 1964 spolu so manželkou emigrovali do Spojených štátov amerických. Tu začal J. Vilček pracovať na lekárskej fakulte newyorskej univerzity. Výskumná práca J. Vilčeka sa sústredila na výskum interferónu a iných proteínov, ktoré by zvyšovali obranyschopnosť proti nádorom a infekcii. Jeho výskumná práca napokon viedla k vývoju preparátu Remicade (Infliximab), ktorý sa používa v biologickej liečbe reumatoidnej artritídy, ankylozujúcej spondylitídy, psoriatic-kej artritídy a Crohnovej choroby a tiež ulceróznej kolitídy. Ide o podstatný objav, ktorý mal významný dopad na liečenie zápalových reumatických chorôb, skracujúcich život pacienta o desať rokov (reumatoidná artritída). Objav d r. Vilčeka a jeho kolegov sa zapísal zlatými písmenami do
histórie medicíny, pretože pomocou cielenej terapie proti tumor-nekrotizujúcemu faktoru sa môže potlačiť aktivita choroby, zastaviť radiologická progresia choroby, odstrániť únava a zlepšiť kvalita života pacientov.
MUDr. Ján Vilček publikoval viac ako 350 článkov v medzinárodných časopisoch, je členom mnohých redakčných rád prestížnych časopisov. Je držiteľom 30 patentov v USA a aj čestným členom niekoľkých medzinárodných spoločností. V roku 2000 MUDr. Vilček s manželkou založili Nadáciu Vilcek Foundation. Jej hlavným cieľom je zvýšiť povedomie americkej spoločnosti o dôležitých príspevkoch vedcov a umelcov, ktorí imigrovali do Spojených štátov amerických. MUDr. Vilček venoval väčšinu svojich príjmov z predaja lieku Remicade lekárskej fakulte New York University. Hodnota jeho daru je odhadovaná na 105 miliónov amerických dolárov. Lekárska fakulta New York University ocenila v roku 2005 jeho životnú vedeckú cestu cenou Medaila
Alberta Gallatina. Pre Slovenskú reumatologickú spoločnosť je veľkou cťou, že je členom redakčnej rady časopisu Reumatológia, do ktorej napísal významné články.
Pavol Leo Edmund SCHMIDT
*9. 2. 1930 Bratislava, + 14. 8. 2001 Maaglingen (Švajčiarsko) – lekár, psychiater
Štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského ukončil úspešne v roku 1955 získaním titulu MUDr. Až do roku 1967 žil a pôsobil v Bratislave ako lekár.
Popri svojom povolaní sa aktívne venoval aj športu. Už v roku 1954 sa zúčastnil majstrovstiev Európy vo veslovaní v Holandsku. Na ME v skifoch v roku 1959 v Macone získal striebornú medailu. V roku 1960 na dvojskife s Václavom Kozákom získali zlatú medailu na Olympijských hrách v Ríme v roku 1960, v roku 1961 na ME v Prahe získali na dvojskife s Václavom Kozákom bronzovú medailu a štvrté miesto obsadili na MS v roku 1962 v Luzerne. Lekárske pôsobenie ukončil v roku 1967, keď dostal ponuku na trénerské
miesto v olympijskej reprezentácii do Mexika. Tri jeho tímy postúpili do semifinále. Jeho zverenci ešte v roku 1972 získali na OH v Mníchove strieborné medaily.
V roku 1969 emigroval do Švajčiarska, kde sa aj usadil. Po nostrifikácii diplomu v roku 1975 mohol v emigrácii aj s manželkou vykonávať lekársku prax. Ona pôsobila ako internistka v Bieli a on ako súkromný psychiater a psycho-terapeut v Solothurne. Úspešne pôsobil aj ako inštruktor športovej školy v Maaglingene a vo výskumnom ústave športovej medicíny v oblasti psychológie športu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav