Rakovice: Odhalili pamätnú tabuľu pošte

  • Spravodajstvo / Región
  • 18. februára 2010, 16:57
  • Autor:(m.p./red)

RAKOVICE – Pamätnú dosku na budove bývalej pošty pri príležitosti 165. výročia jej otvorenia odhalili v sobotu 6. februára v Rakoviciach. Obec k tomuto výročiu vydala bulletin a pripravila aj sprievodný program.

Významná historická budova v dejinách poštovej prevádzky v Uhorsku a na Slovensku bola pri svojom otvorení v 19. storočí prvou poštovou stanicou v okolí. Aktu odhalenia tabule predchádzala slávnostná svätá omša a otvorila ho historická fanfára dobovej trúbky poštára. Prítomných privítal starosta obce Dušan Daloš, ktorý spolu s vedúcim Poštového múzea Slovenskej pošty v Banskej Bystrici Martinom Van-čom pamätnú dosku odhalil. Tabuľu následne požehnal aj miestny farár Jaroslav Hanzlík.
Na záver vystúpil ženský spevácky zbor a po ukončení programu si prítomní minútou ticha uctili poštárku, ktorú pripravil v jednej obci pri Topoľčanoch o život zákerný vrah. 
Z HISTÓRIE RAKOVICKEJ POŠTY
Poštová stanica v riadnej prevádzke, čo pri otvorení predstavovalo prepravu listov, balíkov, peňazí a cestujúcich, bola v Rakoviciach zriadená 1. februára 1845. V blízkom okolí nebola v tom čase žiadna iná pošta. Ďalšia nová pošta bola otvorená až 1. januára 1851 v Piešťanoch a neskôr vo Vrbovom 15. februára 1869. O zriadenie miestnej poštovej stanice sa výrazne pričinil gróf Alojz Medňanský, ktorý žil v Rakoviciach, kde vlastnil kaštieľ (dnes SOŠ), priľahlé hospodárske budovy a pozemky.
Poštová linka viedla z Trnavy cez Hlohovec, Rakovice a Nové Mesto nad Váhom do Žiliny a do Poľska. S ohľadom na skutočnosť, že zabezpečovala aj prepravu osôb, boli Rakovice i prepriahacou stanicou, čo v tom čase patrilo do pôsobnosti vybraných pôšt. Bola to veľmi dôležitá stanica riadená Uhorskou kráľovskou miestodržiteľskou radou v Budíne. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava