História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (47)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. februára 2010, 17:12
  • Autor:Michal Serbin

Napriek úspechom singlov ako Elephant Stone na 8. mieste, One Love na 4. mieste alebo Love Spreads na 2. mieste skupina STONE ROSES už nezopakovala kvalitu debutovej platne.

Po rozpade kapely v roku 1996 vytvoril Squire formáciu Seahorses a Ian Brown začal nahrávať ako sólový spevák. Hudobnú scénu v Manchestri v tom období formovala aj skupina HAPPY MONDAYS zaraďovaná k predstaviteľom vtedajšieho tanečného popu. Vytvorili ju v roku 1984 v Salforde súrodenci Shaun Ryder, nar. 1962 (spev) a Paul Ryder, nar. 1964 (basová gitara). Doplnili ich Mark Day (gitara), Paul Davis (klávesy) a Gary Whelan (bicie). K názvu skupiny ich inšpirovala pieseň Blue Monday formácie New Order.
V roku 1985 za pomoci Mike Pickeringa, neskôr známeho z formácie M People, uzatvorili zmluvu so spoločnosťou Factory. Po nahraní EP Forty Five zostavu doplnil hráč na perku-sie a tanečník Bez, vl. m. Mark Berry. Trvalo štyri roky, kým sa skladba Layitis, ktorá bola variáciou na pieseň Ticket To Ride od Beatles, objavila v rebríčku popu, aj to len na 85. mieste. Nasledujúce nahrávky sprevádzané drogovými škandálmi členov skupiny vyvolali jej narastajúcu popularitu.
Zlom nastal v novembri 1989, keď EP Manchester Rave On skončila na 19. mieste. Obrovskými hitmi sa stala coververzia Step On od Johna Kongosa, juhoafrického multiinštrumentalistu populárneho začiatkom 70. rokov a Kinky Afro, ktoré zhodne v marci a októbri 1990 skončili na 5. mieste a definovali tanečné rytmy rodiacej sa raveovej hudobnej scény. Skupina sa stala senzáciou vo Veľkej Británii a získala popularitu aj za oceánom.
Vrcholom ich tvorby sa stal album Pills’n Thrills and Bellyaches, ktorý skončil na 4. mieste a v rebríčku zotrval 29 týždňov. V jednotlivých skladbách skupina priviedla k dokonalosti svoj osobitný hudobný štýl, progresívne tanečné melódie pôsobia nadčasovo z pohľadu vývoja tanečnej hudobnej scény. V roku 1993 sa skupina rozpadla, pričom nasledujúce projekty ako Black Grape alebo Amateur Night In The Big Top nezopakovali úspech Happy Mondays.
Trojicu slávnych skupín z Manchestru uzatvára skupina INSPIRALCARPETS. V roku 1980 vytvoril jej základ pod názvom The Furs len 16-ročný hráč na gitaru Graham Lambert. V polovici 80. rokov v nej pôsobili Stephen Holt (spev), Tony Welsh (basová gitara) a Chris Goodwin (bicie).
(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav