História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (46)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. februára 2010, 17:10
  • Autor:Michal Serbin

Zásluhu na tom mal pilotný singel so skladbou Wake Up Boo!, ktorá skončila na 9. mieste a v rebríčku zotrvala osem týždňov. Táto radostná melódia v duchu mersey soundu pripomínala tvorbu liverpoolskej dvojice Lennon/McCartney.

Samotný album, ktorý do rebríčka vstúpil priamo na vrchol, je plný podobných revivalových skladieb. Jediný umelecký pokus znamenal pre skupinu zaradenie k predstaviteľom gitarového brit popu. V roku 1999 sa skupina po vydaní dvoch albumov a siedmich singloch rozišla. Jediný hit aj zásluhou videoklipu reprezentujúceho 90. roky zabezpečil skupine svojím spôsobom hudobnú nesmrteľnosť.
K typickým predstaviteľom návratu k mersey soundu sa zaradila skupina STONE ROSES vytvorená v Manchestri v roku 1984 v obsadení Ian Brown (spev), John Squire (gitara, spev), Peter Garner (gitara), Andy Couzens (basová gitara) a Vreni, vl. m. Alan Wren (bicie). Vznikli na základoch skupiny Patrol, ktorá v roku 1983 zmenila názov na English Rose. Vo svojej tvorbe čerpali zo 60. rokov, námety prispôsobili novým hudobným trendom a obohatili prirodzenou schopnosťou skladať jednoduché popové melódie. Ich debutový album Stone Roses, ktorý v máji 1989 skončil na 9. mieste a v rebríčku zotrval neuveriteľných 91 týždňov, je považovaný za prelomovú platňu návratu mersey soundu na britskú hudobnú scénu. (Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava