Drahovčanom zmapujú dejiny aj významní historici

  • Spravodajstvo / Región
  • 18. februára 2010, 16:54
  • Autor:Marián Manák/(red)

DRAHOVCE – Drahovce chystajú vydať monografiu o svojej histórii. Jej zostavením obec poverila historika – rodáka z Drahoviec, Mariána Manáka, ktorý oslovil s ponukou na spoluprácu ďalších odborníkov, ale tiež miestnych občanov.

„Drahovce, ako jedna z mála okolitých dedín, dodnes nemá bližšie zmapovaný svoj stáročný historický vývoj," uvádza zostavovateľ monografie. „Všetky doterajšie zmienky o dejinách, ktoré sa sporadicky objavovali – predovšetkým v brožúrach miestnych spolkov a združení, čerpali z obecnej kroniky." Tú viedol miestny notár Július Ďurkovič ešte v 30. rokoch minulého storočia, pričom on sám tunajšie pomery detailnejšie nepoznal a historickému bádaniu sa nevenoval. Okrem reálnych udalostí sa preto podľa historika medzi ľuďmi šírili aj dezinformácie a nepresnosti o dejinách obce.
Marián Manák ako zostavovateľ požiadal tím odborníkov najmä o spracovanie starších dejín. „Je potešiteľné, že ponuku na spoluprácu pri zostavovaní monografie o Drahovciach prijali viacerí významní historici," pokračuje M. Manák. Kapitolu o archeológii vypracuje riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský, dejiny obce do roku 1526 popíše vedúci Katedry histórie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity docent Vladimír Rábik. Ide o špecialistu na stredoveké dejiny, ktorý už preskúmal dokumenty nielen na Slovensku, ale aj v Ríme (Tajný Vatikánsky archív).
Novšie dejiny (roky 1526-1914) spracuje riaditeľ Slovenského národného archívu (SNA) v Bratislave Radoslav Ragač. Prvú pozemkovú reformu, ktorá sa na veľkostatkoch Dolné Voderady a Jozefov dvor uskutočnila v 20. rokoch minulého storočia, zmapuje pracovník SNA Jozef Pocisk. Dejiny obce po roku 1914 až po súčasnosť doplní Marián Manák, príspevok o padlých Drahovčanoch počas 2. svetovej vojny Jozef Brezovský. O cirkevných pomeroch a školstve v obci v 16. až 18. storočí napíše Andrea Rebrová na základe kanonických vizitácií a dokumentov z Ostrihomu; nasledujúce obdobie prisľúbil spracovať Ján Cesnek. V samostatnej časti bude obsiahnutá história Dolných Voderád, ktorú opäť doplní Marián Manák. Kolorit dediny, jej udalosti a zmeny v spoločenskom a v kultúrnom živote obyvateľov zachytávajú príspevky Jozef Brezovského a Emílie Brezovskej.
„Cieľom pripravovanej knihy je zaplniť biele miesta v histórii Drahoviec – priblížiť miestnym občanom dejiny obce, jej vývoj, fungovanie i bežný život našich predkov. Autorský kolektív sme sa snažili zostaviť tak, aby monografia spĺňala kritériá odbornej vedeckej práce, a zároveň, aby sa do nej v zapojilo čo najviac Drahovčanov. Časť týchto príspevkov je už hotová, niekoľko sa práve v týchto dňoch finalizuje," dodáva Marián Manák.
Knihu doplnia aj fotografie – niekoľkotisícovú zbierku fotiek z minulosti Drahoviec poskytol k dispozícii Vladimír Rusnák. Spracovaná monografia by podľa zostavovateľa mala ísť do tlače na jar 2010. O počte výtlačkov rozhodne obec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj