Bude z vrbovskej synagógy divadlo?

  • Spravodajstvo
  • 18. februára 2010, 16:37
  • Autor:(tr)

VRBOVÉ – Kompletná rekonštrukcia vrbovskej synagógy, ktorá sa mala uskutočniť do konca minulého roku, sa nekonala. Dvaja investori svoj sľub nedodržali a podľa zmluvy by tak mal byť polovičný podiel na synagóge vrátený mestu.

Vrbové v súčasnosti rokuje aj s novým záujemcom, ktorý navrhol, že synagógu premení na kultúrno-spoločenské centrum. Využívalo by sa na koncerty, výstavu obrazov, plesy, diskotéky.
Podiel Michaela Josepha Kar-bana, konateľa spoločnosti Royal garden, ktorá mala rekonštrukciu financovať, v hodnote asi 50 000 eur (1,5 milióna korún) by teda mal prejsť bezodplatne na mesto Vrbové. Prijatie tohto podielu formou daru podlieha schváleniu mestským zastupiteľstvom. Návrh o prijatí daru pripravilo mesto na zasadnutie poslancov, ktoré sa bude konať 25. februára. Ak poslanci návrh schvália, dar prevedie mesto nadácii na záchranu tejto historickej pamiatky. Informáciu potvrdil pre Piešťanský týždeň aj viceprimátor mesta Vrbové Ján Prievozník: „Prvý správca nadácie Synagóga Vrbové
Matúš Šoltés pripravuje zmluvu, kde tento dar bude prenesený na ich nadáciu."
Druhú polovicu synagógy vlastní rodina Bábiková. Primátor mesta Vrbového Ivan Borovský uviedol, že existujú záujemcovia z radov podnikateľov, ktorí sú ochotní od mesta i rodiny Bábikovej synagógu odkúpiť a chcú ju využiť na kultúrno-spoločenské účely. Synagóga prestala plniť svoj pôvodný účel už pred druhou svetovou vojnou, keď boli z chrámu odvlečené mnohé cenné artefakty. Primátor však napriek tomu požiadal nového výkonného predsedu ústredného zväzu židovských obcí Pavla Krankla o súhlasné stanovisko so zmenou účelu budovy. Ďalšie informácie o osude židovskej synagógy prinesieme po štvrtkovom mestskom zastupiteľstve vo Vrbovom. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard