Aj jedovaté bylinky môžu pomôcť

  • Nezaradené
  • 18. februára 2010, 17:06
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – V rámci Akadémie záhradkára odznela v utorok 9. februára v piešťanskej mestskej knižnici prednáška bylinkárky Anny Kopáčovej z Vrbového. Tá zaplnila zasadačku knižnice viac ako poslanci pri minulotýždňovom rokovaní o novom bazéne.

Jej alternatívnu medicínu, pri ktorej používa len bylinky a rastliny rastúce na našich lúkach, v horách či v záhradkách, si na vlastnej koži vyskúšali už stovky chorých. Piešťanskí záhradkári, ktorých vedie Ľubomír Pastucha, ale aj pestovatelia byliniek jej dávali zložité otázky. Dozvedeli sa, že každá bylinka je liečivá – aj tie jedovaté.
Napretraseboldurman, ľuľkovec, lastovičník aj orgován. „Dobrý bylinkár vie správne namiešať takú zmes, ktorá človeku pomôže, len to, prosím, neskúšajte sami," radila A. Kopáčová. Ďalšiu prednášku na tému Záhradka a včely môžete absolvovať v utorok 16. februára. O svojich skúsenostiach sa s vami podelí chovateľ Rudolf Moravčík z Trebatíc.
Rady bylinkárky
■ Proti kašľu i ochoreniu priedušiek použijeme zmes bylín z 15 g slezu, 15 g ibišku, 15 g topoľovky, 15 g pľúcnika, 15 g divizny, 15 g podbeľu, 10 g prasličky. Zmes dobre premiešame a malú lyžičku zalejeme štvrť litrom vriacej vody, lúhujeme desať minút. Precedíme a pijeme tri-štyrikrát za deň. Na noc si priložíme na hruď mastnú handričku ako obklad.
■ Vyskočenú platničku omývame vo vývare z ovsenej slamy a užívame horčík alebo vitamín B1.
■ Problémy zo zažívaním zmiernime, ak si pripravíme čaj z 20 g pyšteka, 20 g zemežlče, 20 g paliny, 20 g mäty piepornej, 20 g pamajoránu. Všetko spolu premiešame. Malú lyžičku zmesi zalejeme 2 dl vriacej vody, čaj zakryjeme a necháme lúhovať desať minút. Pijeme trikrát denne.
■ Na zlepšenie činnosti pankreasu použijeme čaj z 20 g lastovičníka, 30 g pestreca marianskeho, 30 g púpavy a 20 g puškvorca. Dáme variť 3 dl vody. Keď voda vrie, prihodíme do nej jednu malú lyžičku bylinnej zmesi. Po dúškoch užívame počas dňa.
■ Muži, ktorí majú problémy s prostatou, ich zmiernia, ak si pripravia čaj z 30 g vŕbovky malokvetej, 20 g zlatobyle, 20 g prasličky a 30 g brezového listu. Jednu polievkovú lyžicu uvaríme v jednom litri vody a užijeme.
■ Ľadvinové kamene vám uvoľní čaj z 20 g suchých fazuľových strukov, 20 g petržlenového koreňa, 20 g listu prvoienky, 20 g ľanového semienka a 20 g omanu. Užívame čaj pripravený z jednej lyžice zmesi dopoludnia a ďalší popoludní. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika