Poslanci schválili návrh plavárne i prevádzku Evy

  • Spravodajstvo
  • 12. februára 2010, 10:12
  • Autor:IP, video: P. Sedláčik

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Najdôležitejší bod z dvadsaťšesť bodového scenára štvrtkového Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch – návrh podmienok na spracovanie projektovej dokumentácie novej plavárne, vyvolal až trojhodinovú diskusiu.

S príspevkom k tejto téme vystúpili i piati občania, medzi nimi predseda klubu vodného póla Jozef Cifra a šéf piešťanských plavcov Ján Ballay.
Mesto navrhovalo dve možnosti – lokalitu na Hlbokej ulici a mestský pozemok pri futbalovom štadióne. Areál na Hlbokej s využiteľnou plochou 9665 m2 by stačil iba na krytý bazén, preto mestská rada odporučila poslancom schváliť variant pri štadióne, kde je k dispozícii pozemok s rozlohou 12751 m2.


Podľa tohto návrhu by v mestskom parku mohol vzniknúť komplex s dvomi bazénmi a ďalšími atrakciami. Návrh obsahoval tri varianty riešenia vnútorného ba-zéna a štyri modifikácie vonkajšej časti. Realizácia projektu by sa mala uskutočniť v dvoch etapách – ako prvý vonkajší sezónny areál a následne krytá plaváreň. Jozef Cifra však upozornil, že otvorený bazén je využiteľný len niekoľko mesiacov v roku: „Už teraz piešťanské kluby trénujú v iných mestách, takže ako by vonkajšia stavba vyriešila túto konkrétnu situáciu? Preto sa prikláňam k možnosti výstavby krytej plavárne v prvej etape a vonkajšieho bazéna v druhej." Jeho názor podporil vo svojom príspevku aj dlhoročný nestor vodných športov Milan Čambor.
Plavci a pólisti poukázali tiež na netradičné rozmery bazénov v odporučenom variante – 21×33,33 m. Tréner piešťanských plavcov Radoslav Suchánek navrhol, že vonkajší bazén by mohol mať dĺžku 50 metrov, čo by prilákalo organizátorov vrcholových plaveckých súťaží. Takýto rozmer však podľa vedúcej odboru správy mesta Evy Pobjeckej presahuje plochu, ktorú má mesto k dispozícii.
Stavba kúpaliska zhltne 18,5 milióna
Poslanci po búrlivej diskusii schválili riešenie krytej plavárne s rozmermi 21×33,33 metra a s ôsmimi dráhami. Pomocou vyklápacej steny je z nej možné vytvoriť „dvadsaťpäťku" s hĺbkou 1,8 metra. Vonkajší areál zahŕňa viacúčelový bazén s atrakciami (detský bazén, tobogany, whirlpool) s rozmermi 21×25 m. Plavecká časť bude mať šesť dráh. Súčasťou objektu by mali byť šatne, WC, sprchy či miestnosť prvej pomoci. Predpokladané investičné náklady na výstavbu kúpaliska sa môžu vyšplhať až na viac ako 18,5 milióna eur. Celkové ročné prevádzkové náklady sú odhadované na viac ako 900-tisíc eur. Riešenie financovania vidia zástupcovia mesta v lízingu či prostredníctvom PPP projektov.
Zástupca primátora Timotej Miština upozornil prítomných na finančnú náročnosť celého projektu: „Ak by sme si zobrali úver, napríklad na 15 rokov, splácali by sme ročne približne 745-tisíc eur iba za vonkajší bazén. V prípade, že by sme od toho odpočítali vstupné, napríklad vo výške 12 eur na osobu, zostáva ešte splatiť približne 220-tisíc eur ročne." Podľa prepočtov viceprimátora Piešťan ročná splátka vnútorného bazénu by predstavovala asi 1,3 milióna eur.
V rámci rozpravy o plavárni poslankyňa Eva Kolláriková (Smer-SD) navrhla prijať uznesenie, aby kúpalisko Eva bolo opäť otvorené v sezóne 2010. Zastupiteľstvo na jej návrh uložilo mestskému úradu zabezpečiť prevádzku kúpaliska v letných mesiacoch prostredníctvom organizácie zriadenej mestom alebo iného subjektu. „Budem komunikovať s generálnym riaditeľom kúpeľov o poskytnutí Evy do prenájmu. Ešte nevieme, kto by zabezpečoval prevádzku – Služby mesta Piešťany, bytový podnik alebo klub vodného póla," povedal primátor Remo Cicutto. Financovanie prevádzky budú riešiť formou dotácie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard