Kraskovi darovali obrazy slovenskí umelci

  • Spravodajstvo
  • 12. februára 2010, 10:34
  • Autor:vd/tasr, video vd

PIEŠŤANY – Piešťanskí historici z Balneologického múzea sprístupnili minulý štvrtok vo Vile dr. Lisku komplexnú výstavu obrazov i sôch zo súkromnej zbierky básnika Ivana Krasku. Výstava bude otvorená verejnosti až do konca marca.

Básnik Ivan Krasko v našom meste pôsobil viac ako trinásť rokov a počas tohto obdobia ho navštívili množstvo slovenských umelcov – maliarov, grafikov, sochárov, ale aj spisovateľov a básnikov.  Po jeho smrti sa Kraskov byt na Nábreží, ktoré nesie meno tohto velikána slovenskej poézie zmenil na pamätnú izbu a zostali v ňom i predmety jeho dennej potreby.
„Ale obrazy v nich akoby zanikali, aj preto sme túto umeleckú zbierku preniesli do Vily Lisky, aby sme jej dali možnosť vyniknúť,“ uviedol počas vernisáže riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch, Vladimir Krupa. Následne predstavil diela Martina Benku,  Aliny Ferdinandy, Václava Malého, Alojza Klimu, Janka Alexyho,  Maji Dusíkovej, Jozefa Šturdíka, Aurela Kajlicha, Ladislava Ľudovíta Polláka, Františka Gigala, Františka Úprku i Kraskovho zaťa Františka Zvaríka, ktorý umelca portrétoval v roku 1956.
Na niektorých z darov umelcov sú aj osobné venovania. Kraska portrétoval nielen jeho zať, ale bustu mu zhotovila sochárka Alina Ferdinandy. Našiel sa list, v ktorom Alina dojemným spôsobom popisuje chvíle strávené v spoločnosti majstra Kraska a Benku.
Medzi obrazmi nájdete aj diela neznámeho umelca, ruského zajatca, ktorého Krasko stretol počas bojov v 1. svetovej vojne. „Obrazy  a sochárske diela sme do nášho výstavného priestoru vo Vile dr. Lisku premiestnili aj kvôli rekonštrukcii pamätnej izby,“ upresnil riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa. Na vernisáži sa zúčastnil aj piešťanský evanjelický zborový farár Branislav Dolinský, ktorý hovoril o prepojení evanjelikov s tvorbou Ivana Krasku. Autorovu báseň recitovala v tichu múzea len pre čitateľov Piešťanského týždňa laureátka Vansovej Lomničky Anna Plecitá.


Na výstave sa zúčastnil piešťanský evanjelický zborový farár Branislav Dolinský, ktorý hovoril o prepojení evanjelikov s tvorbou Ivana Kraska. Autorovu báseň recitovala laureátka Vansovej Lomničky Anna Plecitá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika