Za prácu s hendikepovanými dostanú pánboh zaplať

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. februára 2010, 15:21
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – V spoločenskej miestnosti Jezuitského pastoračného centra v Piešťanoch sa vždy v utorok a vo štvrtok dopoludnia schádza skupinka „dospelých detí“.

Venujú sa im štyri dobrovoľníčky, ktoré by boli rady, keby túto činnosť mohli vykonávať napríklad pod záštitou štátu. Partiu veselých hendikepovaných žien a mužov, ktorí práve zhotovovali valentínske srdiečka, sme na chvíľu vyrušili a spýtali sme sa, či ich môžeme odfotiť do Piešťanského týždňa. Všetci povedali „sýýýýýr" a aj so svojimi asistentkami nám zapózovali pred objektívom. „Voláme sa Spoločenstvo Slnečnica," prezradila nám dobrovoľníčka Ľudmila Vavrová. Toto spoločenstvo založila študentka sociálnej práce Magdaléna Strapková s cieľom pomôcť dospelým deťom aj ich rodičom žiť plnohodnotnejší život.
„Do nášho spoločenstva chodia dospelí s mentálnou disabi-litou. Spoločne sa tu modlíme, hráme, zhotovujeme pohľadnice, kreslíme, striháme, nalepujeme, spievame, pijeme kávičku aj čaj, rozprávame sa a žartujeme. Jednoducho – žijeme a sme radi spolu. Zároveň umožníme rodičom hendikepovaných dospelých ľudí na chvíľočku si oddýchnuť od svojich ratolestí a povybavovať si rôzne záležitosti.
Napríklad návštevu lekárov, úradov alebo si len tak doma vyložiť nohy na stôl a relaxovať. Ten, kto to nezažil, ťažko pochopí, aká je to pomoc spoľahnúť sa, že namiesto vás sa ktosi postará o postihnutého člena rodiny. Aj keď každý z nich už má vyše dvadsať, v podstate sú to stále deti," prezradila nám dobrovoľníčka Ľudmila Valová. Ľudka so svojimi priateľkami – Evou Doubravovou, Janou Pevalovou a Annou Baxovou – vykonávajú v pastoračnom centre dobrovoľnícku činnosť, za ktorú dostávajú len pánboh zaplať.
Nesťažujú si, aj keď by ako nezamestnané osoby, v dvoch prípadoch dokonca evidované na úrade práce, privítali ústretovosť štátu voči dobrovoľníkom. „Pokúšali sme sa niečo vybaviť, ale je okolo toho len plno papierovačiek, takže byrokracia nás odradila. Aspoň keby nám tamojší úradníci uznali našu dobrovoľnícku prácu a nemuseli by sme každý mesiac behať s potvrdeniami o tom, že sa pokúšame zamestnať…"
Na otázku, aké možnosti dobrovoľníčkam z kresťanského spoločenstva poskytuje súčasná legislatíva, odpovedala Marcela Sedláková z Úradu práce, sociálnych vecía rodiny v Piešťanoch (ÚPSVaR): „O príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby môže požiadať občianske združenie. Počas tejto služby úrad poskytne uchádzačovi o zamestnanie paušálny príspevok vo výške životného minima." Peniaze od štátu môže potom dobrovoľník dostávať za predpokladu, že službu vykonáva nepretržite dvadsať hodín týždenne, najviac pol roka.
Lenže – Kresťanské spoločenstvo Slnečnica nemá formu občianskeho združenia, preto nespĺňa základný predpoklad, od ktorého sa odvíja príspevok na aktivačnú činnosť pre jej dobrovoľníčky. Tie prakticky nemajú od štátu nárok na nič. Ak sú evidované na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie, sú aj napriek tomu, že svoj čas a energiu venujú dobrovoľníctvu, povinné hľadať si zamestnanie. „… a aktívne hľadanie osobne preukazovať úradu najmenej raz za kalendárny mesiac v termíne a na mieste určenom úradom," dodáva M. Sedláková. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland