Mestský park vyhlásili za kultúrnu pamiatku

  • Spravodajstvo
  • 11. februára 2010, 13:24
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Pamiatkový úrad SR koncom januára vydal rozhodnutie o rozšírení vyhlásenia národnej kultúrnej pamiatky v Piešťanoch – pomníkov Ludviga van Beethovena a Adama Trajana o mestský park – Sad Andreja Kmeťa.

Účelom vyhlásenia národnej kultúrnej pamiatky je ochrana jej kultúrno-historických a spoločenských hodnôt.  Podľa vyjadrenia pamiatkárov: „Súbor pamiatkových hodnôt parku dokladá opodstatnenie jeho ochrany v plošnom rozsahu, ktorý je v súlade s autentickou podobou z konca 19. – zač.20. storočia.“ Ich zachovanie predstavuje celospoločenský záujem.
Ako ďalej uvádza v odôvodnení rozhodnutia pamiatkový úrad, značná časť parku vznikla pretvorením lužného lesa. Jeden zo vstupov je situovaný zo strany od novogotickej kúpeľnej kaplnky, zo severnej strany je odpočinková plocha, dnes využívaná ako skateboardová dráha. Ďalším vstupom do tejto časti  je Beethovenova alej s Kursalonom, tvoriacej hlavnú os „Starého parku.“ Na západnom okraji parku je situované Kultúrno-spoločenské centrum Fontána a na severozápade park ohraničuje športový štadión.
V parku sa nachádza aj prírodný amfiteáter, o ktorom nedávno rokovalo aj mestské zastupiteľstvo. Poslanci schválili inzerát na jeho prenájom. Piešťanský týždeň a online denník sa opýtal prednostky Mestského úradu v Piešťanoch, Denisy Bartošovej, či neovplyvní zaradenie parku medzi národné kultúrne pamiatky budúce využitie tohto objektu. "Parcela 7927, na ktorej sa nachádza amfiteáter, je v rámci mestského parku ako národnej kultúrnej pamiatky zahrnutá s poznámkou – iba pozemok," uviedla D. Bartošová.
Viac sa dočítate v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa, ktoré vyjde v utorok 16. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana