Vakcíny by mali rozdistribuovať do 10 dní

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2010, 15:09
  • Autor:tasr/online redakcia

BRATISLAVA/PIEŠŤANY – Na Slovensko už dorazilo všetkých milión vakcín, ktoré sme zakúpili na očkovanie proti pandemickej chrípke. Priblížila Beáta Kujanová, hovorkyňa farmaceutickej spoločnosti Sanofi Pasteur, s ktorou Správa štátnych hmotných rezerv uzatvorila zmluvu na dodávku vakcín.

Riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Ján Mazag objasnil, že do 25. januára sa v súvislosti s očkovaním proti pandemickej chrípke nezaznamenali nežiaduce účinky. Medzi tie patria následky v podobe začervenania i bolesti v mieste vpichu alebo pocity nauzey. Po spomínanom dátume lekári nahlásili približne päť prípadov. Ako však poznamenal Mazag, tieto nežiaduce príznaky sú pre vakcínu Panenza známe.
Vláda odsúhlasila nákup vakcín na jeseň minulého roku. Slovensko v tomto smere vychádzalo z odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a zabezpečilo vakcíny pre 20 percent populácie. Vakcíny sú prednostne určené na zaočkovanie zdravotníkov či ľudí, ktorí zabezpečujú chod štátu, pre rizikové skupiny obyvateľov a tehotné ženy. Ako však avizoval šéf rezortu zdravotníctva Richard Raši, po zaočkovaní týchto skupín sa vakcíny ponúknu aj bežným ľuďom.
Svetová zdravotnícka organizácia vo svojom poslednom hodnotení nákazy naznačila, že chrípková sezóna na severnej pologuli sa pre väčšinu krajín pravdepodobne už skončila, pričom úroveň chorobnosti na väčšine územia Európy a Severnej Ameriky, kde sa pandémia prejavila najprv, poklesla. Viaceré krajiny tak začínajú riešiť problém s nadbytočnými vakcínami. Minister Raši podobne ako Správa štátnych hmotných rezerv verí, že vakcíny, ktoré zakúpilo Slovensko sa využijú. Ich exspirácia je totiž rok od ich dodávky a pandemická chrípka sa nevyskytuje sezónne, ale môže sa zaznamenať jej vzostup aj počas roku.
Na Slovensku sa doteraz potvrdilo vyše 1180 prípadov chrípky typu A (H1N1). Vôbec prvým pacientom v SR bol 37-ročný muž, ktorý sa v máji 2009 infikoval pri návšteve USA a po návrate domov chrípku preniesol aj na svojho 8,5-mesačného syna. Zaznamenali sa tiež úmrtia 49 pacientov infikovaných vírusom tzv. prasacej chrípky. Epidemiológovia odporúčajú ako najvhodnejšiu prevenciu očkovanie. Podľa predbežných informácií je však na Slovensku podobne ako v iných krajinách o vakcináciu malý záujem.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina