Potulky regiónom: Zaujímavosti z Kočína

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2010, 11:12
  • Autor:vd

KOČÍN – Kočín leží na juhovýchodnom okraji Malých Karpát. Intravilán obce a značná časť chotára sa rozprestiera na pravostrannom brehu Kočínskeho potoka, severozápadná zasahuje do pohoria Malých Karpát, juhovýchodnú časť tvorí zvlnená Trnavská pahorkatina.

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1436. Ale názov Kočínskeho potoka – fluvium Kochyn – objavili historici už v listine z roku 1262. Menšia časť obce bola súčasťou panstva Dobrá Voda. Tú druhú – väčšiu – vlastnili tamojší zemani. Kočín bol teda celé storočia rozdelený na dve charakteristické časti – panskú a zemiansku. Ak by sme sa preniesli do roku 1452, našli by sme v tejto osade dvanásť usadlostí. Žili v nich zemianske rodiny Bibyovcov, Liptaiovcov a ďalšie.
Zaujímavosti z obce

■ Dedinka je vzdialená niekoľko sto metrov od hlavného ťahu Trnava-Piešťany, preto je v nej aj počas pracovného dňa príjemné ticho. To si pochvaľujú nielen návštevníci, chalupári, záhradkári, ale najmä domáci obyvatelia. Zo sna ich budí iba škrekot mačiek a brechot psov.
■ Asi pred tridsiatimi rokmi boli v Kočíne i v Lančári rozľahlé chmeľnice. Kvalitná produkciu chmeľu slúžila na výrobu slovenského piva, ale chmeľ sa aj vyvážal do zahraničia.
■ Kedysi bol chotár Kočína plný čerešní, sliviek a iných ovocných stromov. Slivky v 90. rokoch minulého storočia zlikvidovala choroba – šárka. Ostali len odolné duranzie. Namiesto bystrickej slivky, ktorá bola pre túto oblasť charakteristická, začali tamojší ovocinári pestovať odrody odolné voči šárke. Nepriaznivý zásah do krajino-tvorby však spôsobil zmiznutie mnohých ovocných stromov.
■ Ak sa vám pokazí auto v Kočíne alebo, nebodaj, zapadnete, nezúfajte. V tejto dedinke je dobre fungujúca opra-vovňa áut tamojších majstrov Klča a Holeca. (vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián