Objasnenosť trestných činov sa zvýšila o 10%

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2010, 13:28
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/TRNAVA – Najlepšie výsledky za trinásťročné trvanie trnavského krajského policajného riaditeľstva dosiahli policajti v roku 2009. Polícia zaznamenala zníženie počtu trestných činov, zvýšenie ich objasnenosti o takmer 10% a tiež pokles dopravnej nehodovosti.

Tak to zhodnotil na dnešnom stretnutí so zástupcami médií jeho riaditeľ Bystrík Stanko.  Podľa štatistických údajov, ktoré Krajské riaditeľstvo (KR) Policajného zboru (PZ)  SR v Trnave zverejnilo, sa vlani v siedmich okresoch stalo 9909 trestných činov (v roku 2008 10.622) a 2432 dopravných nehôd (5153).
V trestnej činnosti dominovala majetková s 4719 prípadmi, čo predstavuje 47,6 %. "Závažným problémom sú krádeže áut a krádeže vlámaním," skonštatovala hovorkyňa KR Martina Kredatusová. Až 66 % – nú objasnenosť mala kategória násilných trestných činov, ktorých sa stalo 661 (v roku 2008 spolu 833). "Z toho lúpeží bolo 125 (121), pri 68 už poznáme páchateľov. Pri lúpežiach sa zameriavali na osoby pod vplyvom alkoholu, staršie ženy či deti, ktorým odcudzovali hotovosť či mobily," dodala hovorkyňa. 
 Bystrík Stanko vyzdvihol prácu trnavských policajtov pri objasňovaní vrážd. "Vlani sme zaznamenali päť a rovnaký počet aj objasnili," uviedol. Motívom ku konaniu vrahov boli osobné spory alebo majetkový prospech. Dvakrát vyšetrovali policajti násilné úmrtie v obci Horné Saliby pri Galante, raz v Lakšárskej Novej Vsi a Dolných Zeleniciach a tiež jeden pokus o vraždu v Dunajskej Strede.  Podľa zástupcu riaditeľa Štefana Čechoviča KR PZ v Trnave venovalo zvýšenú pozornosť drogovej trestnej činnosti. "Mali sme spolu 362 prípadov, vrátane najväčšej kauzy v rámci Slovenska – odhalenia jednej tony konope v sklade v areáli bývalých Trnavských automobilových závodov, ktorý mali prenajatý Vietnamci," informoval. Osoby tejto národnosti majú na svedomí aj ďalšie prípady drogovej trestnej činnosti.
Podľa Stanka vo veľkej miere ide o Vietnamcov, ktorí majú trvalý pobyt v Čechách. "Ale českým kolegom sa drogovú kriminalitu podarilo potlačiť, a tak sa títo ľudia presťahovali za hranice, k nám," dodal.  Na území kraja v roku 2009 zomrel každý ôsmy deň pri dopravnej nehode jeden človek, rok predtým každý piaty. Dôvod je stále ten istý – porušenie povinností, alkohol, rýchlosť a predchádzanie. Dopravná polícia len v priestupkovom konaní uložila 36.923 pokút.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina