Rímsky komiks z prvého storočia

  • Spravodajstvo
  • 4. februára 2010, 20:20
  • Autor:vd

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Ak sa po prechádzke zimným piešťanským parkom zatúžite aspoň na chvíľu zahriať, máme pre vás tip na príjemnú hodinku strávenú v teple expozície Balneologického múzea.

Čaká vás tam jedno milé prekvapenie. Piešťanskí historici nielen maľovali, ale zmenili aj archeologickú expozíciu. Prezentujú v nej nálezy nielen z nášho Balneologického múzea, ale aj kópie nálezov z Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Verné napodobeniny vytvorili v Rímsko-germánskom centrálnom múzeu v meste Mainz, s ktorým piešťanské múzeum spolupracuje. V tomto múzeu reštaurovali v špeciálnych laboratóriách hroby a zbrane prvého čínskeho cisára a v Piešťanoch môžete obdivovať zreštaurovaný súbor rímskeho skla – dve sklené fľaše na víno a súpravu sklených misiek, ktoré Rimania používali na pitie.
Sprisahanie vryté do striebra
Ale nájdete tu aj absolútny unikát. Je ním prekrásne zdobená strieborná misa z prvého storočia pred naším letopočtom s výjavmi z dejín Rímskej republiky. Po jej obvode neznámy rytec vyobrazil sprisahanie ako vystrihnuté z historického komiksu. Vzácny nález nám ukázal v presklenej vitríne riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch, Vladimír Kru-pa: „Striebornú, čiastočne pozlátenú misu našli archeológovia v žiarovom hrobe v Strážoch pri Piešťanoch (časť Krakovian). Je to najstarší kus súboru vystavovaný v našom múzeu, a dodnes nám nie je jasné, ako sa tento svetový unikát dostal z Ríma do germánskeho prostredia.
Zrejme tú misu niekto daroval alebo ju Germáni získali pri nejakom plienení rímskych provincií. Predpokladáme, že bola zhotovená priamo v Ríme, pretože má špičkovú remeselnú úroveň. Autor na nej vyobrazil sprisahanie synov konzula Bruta, ktorí chceli odstrániť Rímsku republiku, v ktorej bol konzulom aj ich otec a nahradiť ju kráľovstvom. Paradoxom bolo, že práve Brutus, ak chcel potlačiť sprisahanie, musel dať príkaz na popravu vodcov prevratu – teda vlastných synov."
Náhrdelník z treťohorných mušlí
Vo vynovenej expozícii nájdete vzácne exponáty nájdené v Strážoch pri Piešťanoch (Krakovany) pri ťažbe hliny v tehelni v rokoch 1933 a 1939, ale aj zaujímavé predmety zo staršej doby kamennej z Moravian nad Váhom. Je tu nádherný biely náhrdelník z treťohorných mušlí, ale aj fragment lebky nosorožca srstnatého z Krakovian-Stráží. Veľmi pekné nálezy pochádzajú aj z hrobu z doby medenej.
Zaujme najmä náhrdelník zo psích zubov, vedľa je kamenný nôž alebo pekne zdobená nádoba. Z tohto obdobia pochádza aj medená špirálka, ktorá vtedajším krásaviciam držala vlasy, alebo ďalšia medená ozdoba tiež v tvare špirály, s ktorou si ozdobovali krk ženy z doby medenej. V expozícii sú aj nálezy keramiky zo staršej doby bronzovej z Veselého a neskorej doby bronzovej z Banky, kde archeológovia skúmali žiarové pohrebisko.
Mamutie kly z Krakovian
„Ďalším unikátom je aj mamutia lebka a kel z Boroviec, ktorý objavili počas druhej svetovej vojny a tri novšie nálezy mamutích klov z okolia Piešťan. Na kly pri Krakovanoch nás upozornili pri stavaní priemyselného areálu v rokoch 2005 a 2007," dodáva V. Krupa. Časť piešťanského múzea je venovaná aj histórii piešťanských kúpeľov. Nachádza sa tu zmenšený model kúpeľnej jamy, v ktorej sa liečili naši predkovia.
„Jama je zhotovená podľa toho, ako kúpanie v kúpeľoch opisuje básnik Adam Trajan. Obľúbenou časťou nášho múzea je tiež národopisná časť, najmä deti rady navštevujú domček piešťanského roľníka, ktorý na základe starších stavieb z 19. storočia dali zhotoviť členovia Piešťanskej muzeálnej spoločnosti v tridsiatych rokoch minulého storočia," dodáva riaditeľ. Pri vchode do chalúpky stojí drevená plastika muža v ľudovom odeve, ktorá pripomína, aké krásne úle vedeli zhotoviť naši pradedovia.
Obdivovať tu môžete aj pestrofarebné kroje, a ak vás zaujímajú novodobejšie dejiny, časť múzea hovorí o významnom Slovákovi – generálovi, hvezdárovi a diplomatovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. V súčasnosti v múzeu prerábajú expozíciu o histórii minerálnych vôd na Slovensku. Viera Dusíková
Pracovníci Balneologického múzea odkrývajú mamutí kel v Ratnovciach.
Unikátna strieborná misa z prvého storočia – dôkaz rímskeho sprisahania.
Náhrdelník zo psích zubov.
V Balneologickom múzeu nájdete unikátnu archeologickú expozíciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia