Eva alebo nový bazén?

  • Spravodajstvo
  • 4. februára 2010, 10:55
  • Autor:Milan Čambor/red

PIEŠŤANY – Výzva Piešťanského týždňa, aby sa občania zapojili do diskusie ohľadom rekonštrukcie Evy či výstavby nového bazéna vyvolala veľkú odozvu. Prinášame čitateľom online denníka jednu z reakcií. O situácii budú rokovať aj poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Výzvy a apelácie občanov, aby bol v Piešťanoch vystavaný krytý bazén a za staručkú Evu vybudované kúpalisko, pretrvávajú od 80. rokov minulého storočia.
Vyvolala ich havária strešnej konštrukcie vnútorného bazéna Evy. Od tejto doby bol vyvíjaný tlak na mesto, aby vybudovalo krytý bazén.
Doposiaľ sa tak nestalo. Boli vypracované rôzne štúdie a projekty, ktoré zapĺňajú archív mestského úradu (MsÚ). Z posledných významných prieskumových akcii by som uviedol anketu zameranú na tému Stratégia rozvoja mesta Piešťany, ktorú pripravila partnerská komisia pre rozvoj mesta, za asistencie členov MESA 10, v novembri 2004. Materiál z tejto ankety bol schválený mestským zastupiteľstvom (MsZ) a v bode opatrení C3.55 bola schválená Výstavba nového plaveckého areálu, ktorý by mal nahradiť pôvodné funkcie kúpaliska Eva. Termín realizácie bol stanovený na rok 2006. Náklady boli plánované do 100 mil. Sk. Zdroje mali byť z mestského rozpočtu, z fondov EÚ a súkromných zdrojov. Garantom bol schválený MsÚ, za spolupráce plaveckého a vodnopólového klubu.
Keďže sa nič nedialo, v roku 2007 bola občanmi vypísaná petícia na podporu výstavby krytého bazéna súkromným investorom, ktorý požadoval od MsZ iba pozemok pod areál kúpaliska. Mesto túto ponuku odmietlo aj napriek podpornej petícii, ktorú podpísalo vyše 3000 občanov mesta.
Denne sme svedkami, že nielen športovci, ale aj bežní občania sa dožadujú, aby v Piešťanoch bolo vystavané nové kúpalisko. Objavuje sa to najčastejšie v PT. Boli sme svedkami v minulosti, že peniaze vyčlenené na projekty krytého bazéna prepadli a boli využité na iné účely.
Predstavitelia mesta v minulom volebnom období sľubovali, že ak budú zvolení, budú riešiť výstavbu bazéna. Výsledok – končí volebné obdobie a zostali iba sľuby. Pre rok 2010 v mestskom rozpočte je opäť v položke investície vyčlenená suma 61 741 € na spracovanie projektovej dokumentácie plaveckého centra. Daj Boh, snáď sa dožijem vytúženého!
Ak to poslanci MsZ a vedenie MsÚ s výstavbou krytého bazéna a kúpaliska myslia vážne, musia v prvom rade zabezpečiť pod kúpalisko pozemok. Až podľa konfigurácie pozemku sa môže pristúpiť k vypracovaniu projektov.
Predpokladám, že v súčasnosti uskutočňovaný schvaľovací proces a vypracovanie kritéria v odborných komisiách MsÚ spejú k tomu, aby konečne Piešťany mali náhradu za Kúpalisko Eva.
Odporúčam, aby do kritérií projektu boli zapracované skúsenosti a technické riešenia už vystavaných kúpalísk, ktoré sú sebestačné, moderné a navštevované. Napríklad multifunkčnosť, aby areál spĺňal technické kritériá pre plávanie, vodné pólo, synchronizované plávanie a plávanie predškolských detí.
Prevádzka by mala umožňovať stály prístup verejnosti spolu so športovým výcvikom. Dôležitým kritériom by mala byť možnosť etapovitej výstavby objektov až do štádia vytvorenia športovo-spoločenského centra, ktoré by spĺňalo požiadavky pre šport a rekreáciu. Takto postupovali v Štúrove pri budovaní komplexu VADAŠ, vo Veľkom Mederi, v Galante a ďalších „vodných rajoch". Areály sú finančne sebestačné a zo ziskov plnia mestské kasy.
Piešťany ako kúpeľné mesto takéto zariadenie potrebuje. V minulosti to bola Eva. Bola miestom, kde pulzoval čulý spoločenský život, miestom športu a zábavy. Miestom, kde sa nedrogovalo, nepilo a nefajčilo. Na Eve vyrastala celá mladá generácia Piešťan. Je potrebné takéto prostredie vybudovať aj našim deťom a vnukom. Chceme deti vychovávať v zdravom, športovom a spoločenskom prostredí, a nie na ulici.
Úlohou správy mesta je vytvárať zdravé športové a zábavné prostredie. Takým by mal byť športovo-spoločenský komplex Kúpalisko Martina. Martina Moravcová si to za reprezentáciu mesta a Slovenska naozaj zaslúži.
V našom MsZ je prevažná časť poslancov, ktorí vyrastali na Eve, preto je prekvapivé, že sa doposiaľ nezasadili o to, aby v Piešťanoch vystavali stánok, ktorý by nahradil bývalý idol celého regiónu. Je iróniou, že obyvatelia mesta, ak sa chcú vykúpať, sú nútení cestovať do okolitých miest.
V Piešťanoch je iba jediná lokalita, na ktorej je možné vybudovať kúpalisko. Nachádza sa na južnej strane futbalového štadióna. V tejto časti nevyužitého priestoru je dostatok miesta pre vybudovanie vzorového kúpaliska. V tejto lokalite by nebolo potrebné vykupovať pozemky – sú mestské. Kúpalisko by tak bolo začlenené do zóny určenej pre šport a doplnilo by športový komplex slúžiaci pre tenis, futbal, ľahkú atletiku a ďalšie športoviská, nachádzajúce sa v mestskom parku.
Nezanedbateľná je aj možnosť využívania navŕtaných termálnych prameňov nachádzajúcich sa v záhrade bývalého hotela Slovan. Touto termálnou vodou (60 °C) by bolo možné ohrievať vodu v bazénoch, prípadne plniť bazéniky s termálnou vodou pre relaxujúcich návštevníkov. Je ťažké pripustiť myšlienku, že mesto, ktoré bolo liahňou vynikajúcich plavcov, ako boli Komadel, Bačík, Poláčik, Hornák, Hornáková a najžiarivejšia Martina Moravcová, v súčasnosti nemá podmienky, aby mohli vyrastať ich nasledovníci.
Je to vizitka neschopnosti predstaviteľov mesta a poslancov MsZ. Blížia sa voľby mestských predstaviteľov a moju dôveru pre ďalšie volebné obdobie dostanú ľudia, ktorí podporia projekt Kúpaliska Martina.
Milan Čambor
Pripomeňte si minulú sezónu na kúpalisku Eva.


Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína