RECEPT: Fašiangové tvarohové fánky
PIEŠŤANY – Fašiangové časy, na šabliach klobásy, šišky, fánky…Milé naše čitateľky, ak ešte nemáte svoj osvedčený recept na zhotovenie lahodných pochúťok, ktoré nastoknete šabľovníkom na ich ostré zbrane na konci fašiangu, nezúfajte!
Potrebujete:
300 g hladkej múky, 250 g jemného tvarohu, 1 celé vajce, jeden žĺtok, kúsok masla, kyslú smotanu, pol kávovej lyžičky sódy bikarbony a dve lyžice rumu a olej na vysmážanie.
Ako na to:
Hladkú múku preosejte, aby sa do nej dostalo čo najviac vzduchu, pridajte ostatné suroviny, nezabudnite na rum, ktorý je dôležitý nielen pri fánkach, ale aj pri smažení šišiek. Fánky sa nenapijú oleja. Vypracujte jemné cesto, posypte ho hrubou múkou, aby sa nelepilo na dosku a hmotu rozvaľkajte na hrúbku asi jeden centimeter. Môže byť aj o kúsoček tenšie. Z cesta vykrajujte radličkou štvoruholníky, v strede ktorých urobíte dva pozdĺžne otvory. Ak sa vám nepáčia štvoruholníky, môžete si povykrajovať aj kolieska alebo iné ľubovoľné tvary. Fánky vysmažte v rozpálenom oleji. Na oleji nešetrite, čím ho bude viac, tým budú fánky krajšie a najmä suchšie. Vysmažené fánkové poduštičky posypte vanilkovým aj práškovým cukrom cez sitko. Kto má rád, môže si ich dochutiť škoricou alebo lekvárom či nutelou. Šabľovníkom na meče ju však nedávajte, "namazaní" budú dosť aj bez nutely…
Viac receptov nájdete v rubrike Recepty z kuchyne.