Pandémia chrípky nie je sezónnou záležitosťou

  • Spravodajstvo
  • 29. januára 2010, 12:14
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Hlavný hygienik SR Ivan Rovný opätovne vyzýva na očkovanie pandemickou vakcínou Panenza, ktoré je optimálnou a najefektívnejšou prevenciou proti pandemickej chrípke.

Rovný zároveň upozorňuje, že pandémia chrípky nie je sezónnou záležitosťou a nie je ohraničená ukončením bežnej chrípkovej sezóny. "Riziko pretrvávania pandemického obdobia v priebehu celého roka trvá, s možnosťou vzniku ďalších pandemických vĺn," dodal.
V súčasnosti je vakcína Panenza distribuovaná lekárom primárneho kontaktu pre dospelých, v priebehu budúceho týždňa bude distribuovaná aj detským lekárom. Vakcína je podľa Rovného určená na očkovanie tehotných žien a osôb s vysokým rizikom komplikácií alebo úmrtia pri ochorení pandemickou chrípkou. Preto vyzýva, aby sa nechali zaočkovať tehotné ženy vo všetkých trimestroch gravidity, dospelých so závažnými chronickými ochoreniami s vysokým rizikom komplikácií alebo úmrtia pri ochorení pandemickou chrípkou a tiež deti od šiestich mesiacov života a dorast so závažnými chronickými ochoreniami s vysokým rizikom komplikácií alebo úmrtia pri ochorení pandemickou chrípkou.
Zoznam diagnóz osôb s vysokým rizikom komplikácií alebo úmrtia pri ochorení pandemickou chrípkou vypracovali odborníci z ministerstva zdravotníctva a je uverejnený na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.
Vakcína Panenza sa aplikuje do svalu ramena, u malých detí do stehenného svalu. Rovný ubezpečuje, že očkovacia látka je účinná a bezpečná. Nežiaduce účinky po očkovaní vakcínou Panenza sú porovnateľné s nežiaducimi účinkami sezónnych chrípkových vakcín. Podľa správy Európskej liekovej agentúry neboli dosiaľ hlásené žiadne závažné nežiaduce účinky po očkovaní pandemickými vakcínami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf