Za kilo odpadu zaplatíte tri centy

  • Spravodajstvo
  • 27. januára 2010, 10:22
  • Autor:

PIEŠŤANY – Od nového roka majú v piešťanskom zbernom stredisku nainštalovanú novú váhu na odpad. Po takmer ročnej prestávke, v priebehu ktorej nebolo možné na pokazenej starej váhe prinesený nerecyklovateľný odpad odvážiť, sa situácia zmenila.

Za kilogram takéhoto materiálu zaplatia Piešťanci tri centy. „Nie je to žiadna novinka. Za kilogram nerecyklovateľného odpadu sa platila jedna slovenská koruna už od roku 2006. Teraz sme to iba prerátali na eurá," informoval nás vedúci referátu životného prostredia Mestského úradu v Piešťanoch, Ján Baranovič.
Podľa jeho slov nariadenie, ktoré poslanci schválili pred piatimi rokmi, je stále v platnosti. Každý Piešťanec môže vyviezť do zberu jeden kubík stavebného odpadu ročne. Ibaže – niektorí obyvatelia si zberné stredisko zamieňajú so smetiskom.
„Nemôžem tu prijať plnú aviu odpadu človeku alebo firme, ktorá prestavuje celý dom," upozornil nás referent Peter Nedelka, ktorý sa v prevádzke na ulici Pod Párovcami strieda s kolegom Milanom Števíkom. Sadzobník sa týka iba nerecykovateľného odpadu, ktorý sa už nedá na nič použiť. Ak teda máte doma nepotrebný starý nábytok, koberce, matrace a iné haraburdie, zaplatíte už spomínané tri centy za kilo odpadu.
Zadarmo vám v zbernom dvore vezmú iba recyklovateľný odpad – teda starý papier, plasty, sklo, ale aj elektro odpad, čiže chladničky, práčky, televízory, kopírky, počítače, mikrovlnky, rádiá a iné spotrebiče. Recyklovať sa dá aj odpad zo záhradnej zelene a konáre zo stromov. Peňaženku nemusíte vyťahovať ani pri zbavovaní sa nebezpečného odpadu z domácností – akumulátorov, batérií, žiariviek, olejov i rôznych farieb. „Chcel by som poprosiť Piešťancov, aby dovezený odpad vytriedili už doma. Ušetria tým nielen peniaze, ale aj čas," dodáva P. Nedelka.
„Naše stredisko je otvorené denne od pol siedmej ráno až do šiestej večera. A pracujeme aj v sobotu od ôsmej do jednej. Stáva sa nám, že sa vrátime z obednej pauzy (11.30-12.30) a pred bránou nájdeme hodený odpad. Podobná situácia sa opakuje po každom víkende. Neviem, či niekto chce až tak veľmi šetriť, že nie je ochotný zaplatiť tých pár centov, alebo len nemá čas čakať na to, kým otvoríme," podelil sa o negatívne skúsenosti Peter Nedelka.
Možno by stálo za to, aby mesto pouvažovalo o sprístupnení zberného strediska aj počas víkendu, keď väčšina pracujúcich ľudí využíva voľný víkend na upratovanie a rekonštrukcie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava