Pobedimčania si školu vynovili sami

  • Spravodajstvo / Región
  • 27. januára 2010, 10:15
  • Autor:vd/mž

PIEŠŤANY – Pri návšteve prváčikov, ktorí sedia v laviciach Základnej školy v Pobedime, nášmu objektívu neunikli Víla Makovienka a Motýľ Emanuel či Kubko a Maťko, ktorí zdobili nielen steny školy, ale aj skrine v tretiackej učebni.

Budova dýchala čistotou, na chodbe v oranžových a zelených črepníkoch rástli fialky, z násteniek sme sa dozvedeli nielen to, kto tu učí koho, ale i veľa iných užitočných informácií.
Farebná škola
Z rohu sa na nás usmievali dve obrovské fotografie bývalých deviatakov a na školskom dvore sa guľovali mládenci. Ich spolužiačky postávali v hlúčiku neďaleko učiteľov a s rukami vo vreckách viedli veselé rozhovory. Potom sme nazreli do tried. Každá z nich bola niečím výnimočná a v iných farbách. Zvedavosť nás nezastavila ani po zvonení.
A tak sme vyrušili siedmakov na hodine slovenčiny, ktorú mali s učiteľkou Jelou Košútovou v učebni plnej počítačov. Na školu, kde z každého kúta dýcha ľudská tvorivosť, nás upozornil predseda rady školy Marián Žák, ktorý nám okrem iného povedal:
„Zásluhu na tom, ako škola vyzerá, má najmä entuziazmus novej riaditeľky Jarmily Gáborovej. Doca škola sa po rekonštrukcii stala v obci pojmom i miestom, kam sa radi vracajú aj bývalí žiaci, zamestnanci, starí rodičia našich detí." Riaditeľka školy Jarmila Gáborová dodala: „Keď som po prvýkrát vošla do školy, pôsobila na mňa vtedy chátrajúošumelo a zanedbane.
Vo vstupnej chodbe bola šatňa a v nej ‚akože‘ poriadok. Pri prvej prehliadke som zostala zhrozene stáť nad plesňou v triedach pri zatečených oknách. Dielne slúžili ako skladisko poškodených vecí, nábytok v triedach aj kabinety boli v dezolátnom stave. Školský dvor v zadnej časti pôsobil ako smetisko."
Bez peňazí to nepôjde
Riaditeľka si uvedomila, že ju čaká plno práce, a ak chce začať nový školský rok, musí sa poponáhľať: „Doslova do rána som si premyslela postup, aby to malo hlavu aj pätu, a najmä, aby sa všetko podarilo. Uvedomila som si, že bez peňazí to nepôjde. A tak sme začali oslovovať sponzorov. Mali sme šťastie, lebo veľká časť podnikateľov i rodičov, ale aj obyvateľov Pobedima, ktorí už mali deti dávno odrastené, nám pomohla.
Pomáhali finančne, svojou prácou i materiálne. Keby som začala vymenovávať všetkých, ktorí nám pomohli, nestačila by nám ani jedna strana formátu A4. V septembri roku 2008 nastúpilo do lavíc našej základnej školy 126 žiakov a do materskej školy, ktorá je súčasťou základnej, 16 detí.
Snažila som sa nielen o to, aby sme mali peknú budovu školy, ale aj o to, aby bol na škole kvalitný edukačný proces. Usporiadali sme veľmi veľa akcií, či už vzdelávacích, alebo zábavných. Nepoľavili sme však ani v rekonštrukčných prácach. Myslím si, že na našej škole sa pracuje s veľkou radosťou a oduševnením."
V škole ako v rodine
Nielen riaditeľka, ale aj ostatní pedagógovia priznali, že do práce chodia s veľkou radosťou, tešia sa zo všetkého nového a pozitívneho. A aj keď v tomto školskom roku im klesol počet detí v škole, pretože odišlo viac deviatakov, ako pribudlo prvákov, priaznivý demografický vývin spôsobil prílev najmenších detí v škôlke.
„Pevne verím, že detí nám v budúcnosti pribudne. Závisí to však aj od celkového rozvoja obce. Sme tu ako jedna veľká rodina a ja ďakujem všetkým, ktorí pomohli,borová. ale hlavne Pánu Bohu, že mám okolo seba takých úžasných ľudí!" dodáva J. Gá
Ako z Katarínskych zábav vymenili okná…
Rekonštrukcia chátrajúcej Základnej školy s Materskou školou J. Hollého v Pobedime začala v letných mesiacoch roku 2008. Hodnota sponzorských príspevkov je z morálneho  pohľadu  nevyčísliteľná no pohybovala sa okolo 10 000 €. Do prác sa zapojili rodičia i učitelia so svojimi partnermi , bývalí žiaci a starí rodičia. Všetci spoločne vymaľovali triedy na hornom poschodí, nastriekali radiátory , ponatierali starý nábytok , opravili padajúce omietky , úplne zrekonštruovali špeciálnu učebňu , v ktorej je dnes počítačová miestnosť . Čiastkou 3 333 € prispelo aj obecné zastupiteľstvo. Cez letné prázdniny sa podarila aj výmena prvej časti  okien, pretože pôvodné boli v havarijnom stave a zatekanie spôsobovalo plesne v triedach. Vďaka sponzorom tu vysadili nový trávnik s okrasnými drevinami, vybetónovali nový chodník do telocvične, zrekonštruovali sprchy v šatniach , vznikli aj šatne na prezúvanie i malá telocvičňa. V novembri 2008 tu usporiadali prvú školskú Katarínsku zábavu, z ktorej výťažok išiel na výmenu ďalších okien.
Cez polročné prázdniny vymenia vchodové dvere
O rok zábavu zopakovali a výťažok použili na výmenu ďalších okien. V škole začali učiť noví učitelia, ba pracujú tu aj nezamestnaní v rámci projektu úradu práce. Tí stále vylepšujú interiéry školy.Počas vianočných prázdnin v roku 2008 sa zo starej dielne stal školský klub, kde sa hlási rekordný počet žiakov. Pred ním postavili rodičia deťom terasu s prístreškom, aby sa popoludní mohli deti hrať na čerstvom vzduchu aj vo chvíľach, keď vonku prší. Rodičia upravili zadnú časť dvora, vysadili nový trávnik, čím vzniklo nové ihrisko, dvor krášli aj nová skalka. Zväčšili tu dva kabinety, zrekonštruovali bývalú riaditeľňu. Po tohtoročných zimných prázdninách v pondelok 11.januára boli v triedach a na chodbe ďalšie nové obloky. A polročné  prázdniny tu chcú využiť na výmenu vchodových dverí a ďalších okien. To všetko sa udialo v čase, keď sa naša spoločnosť borí s krízou. Som rád že moja dcéra chodí do školy , kde je radosť chodiť a kde sa dejú zmeny iba k lepšiemu. Osobitne si vážim prístup všetkých ochotných ľudí, pani riaditeľky, ale aj dlhoročnej predsedníčky rodičovského združenia, Oľgy Klimovej, ktorá je pre nás chodiacou encyklopédiou a motorom týchto zmien. No nič by sa tu nevykonalo, ak by nebolo ochotných členov rady školy a rodičovského združenia a všetkých, ktorí vedia, že k dobrej obci patrí aj dobrá škola.
Hrajú sa na matematických kráľov
Učiteľka prváčikov z Pobedima Ľuba Gálová na svojich jedenásť benjamínkov nedá dopustiť: „Doteraz som mala tretiakov aj štvrtákov, ale v budúcnosti by som chcela len prváčikov. Sú veľmi milí. Vedia už sčítať i odčítať do desať, dnes sa učili písmenko „r" a na to, aby vedeli celú abecedu, chýba nám tuším len dvanásť spoluhlások."
Jej prváci majú radi vyučovanie zábavnou formou. „Hádžem im loptu, a keď ju chytia, povedia výsledok. Tiež obľubujú hru s názvom Matematický kráľ. Stane sa ním dieťa, ktoré vykríkne správne riešenie príkladu ako prvé. Keď sú nesústredení, preberie ich hra na trpaslíka a obra. Keď sa povie trpaslík, tak si čupnú, a keď obor, stoja…"
Pani učiteľka prezradila, že deti zbožňujú telesnú výchovu, ktorú ich učí Gabriela Bartovičová, a tiež informatiku. Tu sa zoznamujú s grafickými programami. Najčastejšie kreslia v Skicári, ale s obľubou používajú aj programy Baltík, Rexík a Alík. Prváci na tejto škole sú aj zdatnými angličtinármi. Vedia už vymenovať farby, pomenovať rodinných príslušníkov, slušne sa pozdraviť a rátať. Popoludnie trávia deti v školskom klube. Tu sa im venuje učiteľka Zuzka Krajčíková. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila