Vodiči pozor: Na diaľnici D1 je centimeter snehu

  • Spravodajstvo
  • 21. januára 2010, 10:15
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na diaľnici D1 medzi Sencom a Piešťanmi a na ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou je vrstva čerstvého snehu do jedného centimetra.

"Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného, prípadne zľadovateného snehu do hrúbky dvoch centimetrov," uvádza Slovenská správa ciest.
Na cestách na juhu západného a stredného Slovenska sa nachádza vrstva nového snehu do jedného centimetra. Správa ciest varuje vodičov, že na vlhkých a mokrých vozovkách i na mostoch sa pri nízkych teplotách môže vytvárať poľadovica.
Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Horské priechody Donovaly, Šturec, Hriňová, Prašivá, Pusté Pole, Vernár, Podspády, Súľová, Huty a Jasná pokrýva vrstva čerstvého, ale aj utlačeného snehu do troch centimetrov.
Vodiči by pri ceste na hory či za lyžovačkou nemali zabudnúť na snehové reťaze, metličku na sneh, škrabku na ľad, ako aj rozmrazovač zámkov a náhradnú nemrznúcu zmes do ostrekovačov. Mali by tiež pamätať na nový zákon o cestnej premávke. Podľa právnej normy ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič môže na takýchto cestách použiť iba vozidlo vybavené pneumatikami so zimným dezénom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava