Slovenské osobnosti medicíny vo svete (38): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. januára 2010, 11:46
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Elimu Reichenthalovi.

Eli REICHENTHAL

* 1939 Haifa (Izrael) – lekár

Jeho rodičia pochádzali zo Slovenska (otec sa narodil v Trnave, matka pochádzala z Levíc a jej predkovia z Piešťan), do Izraela emigrovali v roku 1921. Lekársku fakultu absolvoval v rokoch 1960-1967 na Lekárskej fakulte Viedenskej univerzity. V roku 1976 sa stal odborným lekárom v odbore neurochirurgia, pričom sa stále vzdelával v neurologických vedách, ako aj v oblasti experimentálnej neurológie (výskum epilepsie) a v klinickej neurológii.
Absolvoval tiež celý rad postgraduálnych školení v odbore neurochirurgia nielen v materskej krajine, ale aj v Mount Sinai Medical Center Miami Beach na Floride, u dr. Greenberga. Neskôr pôsobil u dr. L. Malisa na oddelení neurochirurgie Mount Sinai Medical Center v New Yorku v USA. Napokon sa stal vedúci traumatologickej ambulantnej služby Beilison Medical Center v meste Petah-Tiqva v Izraeli.
V rokoch 1988-2003 jeho kariérny postup pokračoval a stal sa vedúcim oddelenia neurochirurgie a neskoršie chirurgickej divízie Soroka Medical Center Beer Sheva v Izraeli. Okrem klinickej praxe sa postupne stal známym pedagógom. V roku 1990 sa stal docentom na Ben Gurionovej Univerzite Negev, Beer Shebe, v roku 2001-2004 pôsobil ako profesor neurochirurgie na vyššie uvedenej inštitúcii. V rokoch 2001 -2005 bol prezidentom Izraelskej neurochirurgickej spoločnosti.
V súčasnosti stále pôsobí ako emeritný profesor neurochirurgie na Ben Gurionovej Univerzite Negev v Beer Sheve. Profesor Reichenthal publikoval v medzinárodných časopisoch desiatky článkov v odbore neurochirurgia. Viaceré jeho diela vyšli aj knižne. Vo vedeckej práci sa zaoberal hlavne nádorovými procesmi v centrálnom nervovom systéme, problematike výdutí intrakraniálneho cievneho zásobenia, ktoré môžu spôsobiť subdurálny hematóm.
Zaoberal sa aj problematikou sexuálnych hormónových receptorov pri nádoroch mozgu (meningeómov), úrazmi hlavy, ako aj vznikom metabolických porúch v dôsledku úrazov hlavy. Je nositeľom mnohých medzinárodných ocenení za výskum v neurochirurgii – ako je cena Lea M. Davidoffa za výskum v oblasti neurochirurgie a neurológie, ďalej Borsteinova cena za výskum chirurgického riešenia epileptických ložísk mačiek a opíc.
Výsledky svojej práce prednášal na početných neurochirurgických kongresoch (Portugalsku, Izraeli, Maďarsku). Ide o významného lekára – neurochirurga s bohatou klinickou praxou a kvalitnými publikačnými aktivitami v zahraničných časopisoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav