Daň za psa

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. januára 2010, 09:48
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Jednou z miestnych daní, ktoré sa platia mestu alebo obci, je daň za psa. Daň sa platí za každého psa staršieho ako 6 mesiacov, s výnimkou prípadov určených zákonom. Takýmito výnimkami sú psy chované na vedecké účely, psy umiestnené v útulku zvierat a psy so špeciálnym výcvikom, ktoré vlastnia alebo používajú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (napríklad nevidiaci).

Povinnosť platiť daň za psa majú majitelia psov a v prípade, ak majiteľ psa nie je známy, osoba, ktorá psa chová. Daň sa platí za každého psa, pričom výšku dane určuje obec (mesto), na území ktorej sa pes chová.

Daňová povinnosť vzniká prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom psík dosiahol vek šesť mesiacov, v prípade nadobudnutia staršieho psíka prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po nadobudnutí. Od tohto dňa plynie 30-dňo-vá lehota, v ktorej je majiteľ psa povinný nahlásiť obci alebo mestu, na území ktorého psa chová, že mu vznikla daňová povinnosť. Následne obec vyrubí daň platobným výmerom.
Platobný výmer obec vydáva len jedenkrát, a to po nahlásení vzniku daňovej povinnosti. V nasledujúcom kalendárnom roku je majiteľ psa povinný daň zaplatiť bez vydania platobného výmeru do 31. januára. V prípade zániku daňovej povinnosti, teda keď psíka darujete, predáte inej osobe alebo dôjde k jeho úhynu, vzniká právo na vrátenie pomernej časti dane, avšak len v prípade, ak je zánik daňovej povinnosti oznámený obci v lehote 30 dní.

V prípade presťahovania sa do inej obce dochádza ku situácii, že voči jednej obci majiteľovi psa daňová povinnosť zanikne a voči inej obci mu daňová povinnosť vznikne. V tomto prípade je majiteľ psa povinný oznámiť príslušným obciam zánik, respektíve vznik daňovej povinnosti a následne mu obec, z ktorej sa odsťahoval časť dane vráti a druhá obec daň vyrubí platobným výmerom.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav