História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (42)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. januára 2010, 10:23
  • Autor:Michal Serbin

Termínom feedback je označovaná spätná väzba, ktorá vznikne potom ako signál z reproduktoru ako výstupného zariadenia sa vráti späť do mikrofónu, gitary a pod. ako vstupného zariadenia.

Pre väčšinu priaznivcov populárnej hudby je nezabudnuteľným úvodný tón v piesni Beatles I Feel Fine, ktorý sa členom skupiny zapáčil a ponechali ho na začiatku. Spoločnosť EMI upozornila poslucháčov na to, že nejde o technickú chybu v nahrávke, ale o umelecký zámer hudobníkov. Pôvodný viac-menej nechcený zámer niektoré britské skupiny povýšili na svoje umelecké zameranie. Za priekopníkov v tvorbe nového štýlu založeného na tom, že melódiu potlačí koláž často nepočúvateľných zvukových efektov, sa stala škótska skupina JESUS AND MARY CHAIN.
Za týmto umeleckým názvom sa ukrývala dvojica súrodencov Jim Reid, nar. 1961, spev a William Reid, nar. 1958, gitara. V rodnom East Kilbride v roku 1983 začali experimentovať so spätnou väzbou a vytváraním zvukových efektov, ktoré označovali za svoj nový hudobný štýl. Pri koncertných vystúpeniach dvojicu doplnili Douglas Hart (basová gitara) a Murray Dalghlish (bicie). Po vydaní debutového singlu Upside down / Vegetable Man v novembri 1984 sa novým hráčom na bicie stal Bobby Gillespie.


Po prechode k spoločnosti BlancoY Negro sa v marci 1985 so skladbou Never Understand dostali na 47. miesto rebríčka popu. Debutový album PSYCHOCANDY v novembri 1985 obsadil 31. miesto a v rebríčku zotrval desať týždňov. Čitatelia časopisu New Musical Express v ankete označili Psychocandy za druhý najlepší album hudobnej histórie.
K nasledovníkom tejto skupiny sa zaradila formácia PALE SAINTS vytvorená v roku 1987 v Leedsu v obsadení Ian Masters (spev, basová gitara), Graeme Naysmith (gitara) a Chris Cooper (bicie). U spoločnosti 4AD vydali album The Comfort of Madness, ktorý vo februári 1990 skončil na 40. mieste. Platňa je plná neustálych premien rytmu a prechodov z pasáži drásajúcich vnemové orgány do tichých poznačených éterickým zvukom a spätnou väzbou.
(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava