Odpadky na brehoch Váhu ohrozujú vzácne vtáctvo

  • Spravodajstvo
  • 18. januára 2010, 13:49
  • Autor:TASR/online redakcia

PIEŠŤANY/SEREĎ – Trinásť druhov vodných vtákov a 448 exemplárov napočítali dnes počas zimného sčítania vtáctva ornitológovia na vodách Váhu v okolí Serede.

Na zhruba desať kilometrov dlhom úseku od diaľničného mosta, okolo vodného diela Kráľová až po obec Šúrovce, ktorý prešli, sa nachádzalo najviac lysiek čiernych. „Bolo ich 107 a čajok smejivých rovných sto,“ povedal  člen Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko Mário Kern. Do zápisu sa dostalo aj 38 kormoránov a tiež tri potápače veľké. „Ich výskyt je dosť vzácny, je to hosťujúci druh, prilieta zo Škandinávie,“ informoval Kern.
Váh je podľa jeho vyjadrenia vzácnym zimoviskom vodných vtákov zo severnej Európy a Ázie. „Jeho vody v podstate nezamŕzajú a leží na hlavnej ťahovej ceste. Vtáky tento tok veľmi dobre poznajú,“ uviedol Kern. Dnešok však zásluhou veterného počasia sčítaniu veľmi neprial, vtáky sa podľa jeho vyjadrenia snažili ukryť do závetria. Ako dodal, lokalita, kde sa monitoring konal, patrí v Trnavskom samosprávnom kraji  medzi dôležité vtáčie územia spolu s Trnavskými rybníkmi a Sĺňavou pri Piešťanoch.
Nepriaznivým zistením ornitológov z dnešného dňa bol nárast divokých skládok na brehu Váhu. „Je ich oveľa viac, ako bývalo. Je to nebezpečné, niektoré odpadky boli vysypané takmer priamo do vody, čo môže spôsobiť úhyn rýb či vtákov,“ povedal Kern. V takomto prípade sa ornitológovia so svojimi zisteniami obracajú na úrady životného prostredia v Trnave a Galante, s ktorými majú dobrú spoluprácu.
Sčítanie sa konalo v rámci projektu Medzinárodné sčítanie vodného vtáctva, kedy v jednom termíne tisícky ornitológov a ochrancov vtáctva v Európe, Ázii a severnej Afrike spočítavajú vodné vtáky na tradičných zimoviskách. Na Slovensku sa uskutočňuje od roku 1991 a pravidelne sa na ňom zúčastňuje v dvadsiatich lokalitách okolo 300 ornitológov a nadšencov.  V súčasnosti ho zabezpečujú tri organizácie – Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Ornitologický klub pri Oravskom múzeu a Botanická záhrada Univerzity Komenského v Blatnici, v spolupráci s rakúskymi kolegami.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín