Chutné kysnuté rožky Boženy Reškovej

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. januára 2010, 10:18
  • Autor:Štefan Gregorička

KOČÍN – O tom, že sa aj z obyčajného cesta dá upiecť delikatesa, nás presvedčila kuchárka Božena Rešková z Kočína. Jej kysnuté rožky sú totiž naozaj výborné a sú vhodné nielen k pivu či vínu, ale aj k polievke.

„S ich pečením som začala ešte v čase, keď som robila kuchárku na kočínskom družstve. Rožky sa všetkým páčili, a keď mala k nám prísť nejaká návšteva z ministerstva, musela som si privstať a napiecť ich nielen na pohostenie návštevníkov, ale aj ako prezent pre nich. Do Bratislavy tak putovalo v krabiciach aj sto mojich rožkov."
Keď sme sa B. Reškovej opýtali na recept, zaváhala. „Ja mám takmer všetky recepty v hlave, preto nepotrebujem presne vedieť, koľko čoho na ten ktorý výrobok potrebujem. Všetky prísady do nich dávam ako sa hovorí ‚odoka‘ a vždy sa mi to podarí," odbila našu žiadosť o recept pani Rešková. Argumentovala aj tým, že ani ten najlepší recept ešte neznamená, že výsledok bude u všetkých gazdiniek rovnaký. Napokon sme sa však dozvedali všetko potrebné…

Suroviny: Na cesto potrebujeme kilogram polohrubej múky, kvások z jednej kocky kvasníc, jedno vajíčko, kávovú lyžičku soli, deciliter oleja. Mlieko pridáme podľa hustoty cesta, aby bolo stredne tuhé. Na potretie rožkov potrebujeme jedno vajíčko, sezam, rascu alebo tvrdý syr.

Postup: Cesto necháme vykysnúť, potom bochník posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a cesnakom a vyvaľkáme na hrúbku jedného centimetra. Potom ho pokrájame na malé kosoštvorce. Tie následne stočíme do tvaru rožkov. Uložíme ich na pomastený plech, potrieme vajíčkom a podľa uváženia posypeme nastrúhaným syrom, rascou alebo sezamom. Rožky dáme na 15 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 °C.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav