Chutné kysnuté rožky Boženy Reškovej
KOČÍN – O tom, že sa aj z obyčajného cesta dá upiecť delikatesa, nás presvedčila kuchárka Božena Rešková z Kočína. Jej kysnuté rožky sú totiž naozaj výborné a sú vhodné nielen k pivu či vínu, ale aj k polievke.
„S ich pečením som začala ešte v čase, keď som robila kuchárku na kočínskom družstve. Rožky sa všetkým páčili, a keď mala k nám prísť nejaká návšteva z ministerstva, musela som si privstať a napiecť ich nielen na pohostenie návštevníkov, ale aj ako prezent pre nich. Do Bratislavy tak putovalo v krabiciach aj sto mojich rožkov."
Keď sme sa B. Reškovej opýtali na recept, zaváhala. „Ja mám takmer všetky recepty v hlave, preto nepotrebujem presne vedieť, koľko čoho na ten ktorý výrobok potrebujem. Všetky prísady do nich dávam ako sa hovorí ‚odoka‘ a vždy sa mi to podarí," odbila našu žiadosť o recept pani Rešková. Argumentovala aj tým, že ani ten najlepší recept ešte neznamená, že výsledok bude u všetkých gazdiniek rovnaký. Napokon sme sa však dozvedali všetko potrebné…
Suroviny: Na cesto potrebujeme kilogram polohrubej múky, kvások z jednej kocky kvasníc, jedno vajíčko, kávovú lyžičku soli, deciliter oleja. Mlieko pridáme podľa hustoty cesta, aby bolo stredne tuhé. Na potretie rožkov potrebujeme jedno vajíčko, sezam, rascu alebo tvrdý syr.
Postup: Cesto necháme vykysnúť, potom bochník posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a cesnakom a vyvaľkáme na hrúbku jedného centimetra. Potom ho pokrájame na malé kosoštvorce. Tie následne stočíme do tvaru rožkov. Uložíme ich na pomastený plech, potrieme vajíčkom a podľa uváženia posypeme nastrúhaným syrom, rascou alebo sezamom. Rožky dáme na 15 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 °C.