Vojto Haring nekazí svoje kresby textami

  • Spravodajstvo
  • 15. januára 2010, 13:45
  • Autor:vd

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – V Piešťanskom informačnom centre nájdete v týchto dňoch výstavu osemdesiatich karikatúr piešťanského výtvarníka, karikaturistu, divadelníka a klinického psychológa – Vojta Haringa.

Na piatkovej vernisáži mu prišli zablahoželať k výstave nielen jeho početní priatelia, medzi ktorými nechýbali členovia Považského štvorlístka – Ferko Bojničan, Vlado Pavlík a manželka po zosnulom Mirovi Ďuržovi, ale výstavu pozitívne ocenil aj primátor mesta Remo Cicutto. Keďže Vojto pracoval ako klinický psychológ dlhé roky v známom, dnes už zrušenom zariadení pre duševne chorých ľudí v Sokolovciach, spevák Slniečka – Peter Remiš mu zaspieval na gitare zahral svoju pieseň – Sokolovské bílé sceny.

Nad hlavami prítomných sa vynímali Vojtove karikatúry. Umelec svoje vystavené dielka zámerne „nekazil“ textami. „Nech  si každý človek z mojej kresby vyčíta to svoje. Karikatúra nie je obyčajná kresba, používa sa aj v psychológii. Podľa nej vie odborník zistiť výšku inteligencie svojho klienta,“  uviedol autor.
Akademické tituly sú pre neho cingrlátka
Vojto Haring  na otázku, prečo nepoužíva pri svojom mene aj akademické tituly,  s obľubou žartuje: „Titul Ing. som zdedil po predkoch, ale nedopatrením sa mi dostal na koniec priezviska.“  Lenže  dedičstvo predkov zvedavému a po vedomostiach prahnúcemu študentovi nestačilo,  a tak sa v mladosti ovešal ďalšími cingrlátkami pred menom i za menom. Dvojnásobný doktor filozofie si však na vážnosť  titulov nepotrpí.

Jeho priatelia, ba aj mnohí neznámi ľudia ho oslovujú jednoducho – Vojto.  Okrem toho, že sa  aj na dôchodku venuje kresbe a karikatúre, ešte stále cestuje do Trnavy, kde prednáša na vysokej škole. V tomto roku sa naozaj nenudí –  o konzultácie k rôznym diplomovým prácam ho požiadala aj slušná hŕstka vysokoškolákov z Piešťan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek