Šišky s jahodovým džemom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. januára 2010, 10:00
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Blížia sa fašiangy a k nim patria neodmysliteľne šišky a fánky. My vám dnes ponúkneme recept na dobré domáce šišky s jahodovým džemom.

Potrebujeme:  500 g polohrubej múky, trošku soli, 2 žĺtky, dve polievkové lyžice rumu, tri – štyri lyžice smotany, 4 lyžice cukru, 3 dl mlieka.
Príprava: Múku preosejeme, aby bola vzdušná a položíme na teplé miesto – môže byť radiátor, alebo rúra ohriata na 50 stupňov Celzia.  Kým sa múka ohrieva, pripravíme si kvások z mlieka, cukru a kvasníc.  Do ohriatej múky vlejeme rum,  žĺtky, smotanu, soľ a kvások a vypracujeme vláčne cesto. Nesmie byť veľmi tuhé. Ak sa nám vidí, že je husté, pridáme doňho ešte trochu mlieka. Cesto prikryjeme obrúskom a necháme vykysnúť. Potom vyklopíme na dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi jeden centimeter a vykrajujeme kolieska namúčeným pohárom alebo formičkou .
Každé koliesko od stredu potočíme niekoľkokrát v rukách, aby sa v ceste vytvorila jamôčka. Následne šišky vysmážame z oboch strán tak, aby boli dobre ponorené v oleji. Prepálený olej vymeníme. Niektoré gazdinky ho nemenia, pretože používajú na vysmážanie aj kolieska mrkvy, ktoré z oleja pohltia škodliviny. Keď mrkva stratí peknú farbu, vložia tam druhú. Hotovú šišku natrieme lekvárom . My sme zvolili jahodový, ale môže byť  akýkoľvek podľa vašej chuti. Šišky pocukrujeme cez sitko a môžeme ich ešte jemne poprášiť škoricovým cukrom. Dobrú chuť!
Viac receptov nájdete v sekcii online denníka Recepty z kuchyne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava