Šišky s jahodovým džemom
PIEŠŤANY – Blížia sa fašiangy a k nim patria neodmysliteľne šišky a fánky. My vám dnes ponúkneme recept na dobré domáce šišky s jahodovým džemom.
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, trošku soli, 2 žĺtky, dve polievkové lyžice rumu, tri – štyri lyžice smotany, 4 lyžice cukru, 3 dl mlieka.
Príprava: Múku preosejeme, aby bola vzdušná a položíme na teplé miesto – môže byť radiátor, alebo rúra ohriata na 50 stupňov Celzia. Kým sa múka ohrieva, pripravíme si kvások z mlieka, cukru a kvasníc. Do ohriatej múky vlejeme rum, žĺtky, smotanu, soľ a kvások a vypracujeme vláčne cesto. Nesmie byť veľmi tuhé. Ak sa nám vidí, že je husté, pridáme doňho ešte trochu mlieka. Cesto prikryjeme obrúskom a necháme vykysnúť. Potom vyklopíme na dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi jeden centimeter a vykrajujeme kolieska namúčeným pohárom alebo formičkou .
Každé koliesko od stredu potočíme niekoľkokrát v rukách, aby sa v ceste vytvorila jamôčka. Následne šišky vysmážame z oboch strán tak, aby boli dobre ponorené v oleji. Prepálený olej vymeníme. Niektoré gazdinky ho nemenia, pretože používajú na vysmážanie aj kolieska mrkvy, ktoré z oleja pohltia škodliviny. Keď mrkva stratí peknú farbu, vložia tam druhú. Hotovú šišku natrieme lekvárom . My sme zvolili jahodový, ale môže byť akýkoľvek podľa vašej chuti. Šišky pocukrujeme cez sitko a môžeme ich ešte jemne poprášiť škoricovým cukrom. Dobrú chuť!
Viac receptov nájdete v sekcii online denníka Recepty z kuchyne.