Recepty z kuchyne: Pečené zemiaky s koreninami
PIEŠŤANY – Vonku je nevľúdne, mrzne aj prší, január nám pripomína skôr bláznivý apríl. V takomto premenlivom počasí vám určite padne vhod zohriať sa doma pri peci.
A k večernej pohode pri televízore prispejú aj do ružova upečené chrumkavé zemiaky upečené v rúre. Naučil nás ich pripraviť Martin Tříska z Piešťan.
Potrebujeme: Asi dve kilá zemiakov, 100 ml oleja, soľ, sladká paprika, provensálske korenie(alebo oregano), rasca mletá (môže byť aj celá), majoránka, posekaná petržlenová vňať. Ak nemáme niektoré z korenín, nahradíme ľubovoľným, ktoré máme po ruke.
Príprava: Zemiaky veľmi dôkladne umyjeme a vysušíme. Pokrájame ich aj so šupkou na štvrtinky, poukladáme na dobre vymastený plech, posolíme a zľahka posypeme koreninami. Tu platí zásada – menej je vždy viac. Plech vložíme do asi 180 – 200 stupňov teplej rúry. Pečieme dlhšie, asi 45 minút, pritom ich trikrát prevrátime.