Kronika: Od septembra do decembra 2009

  • Spravodajstvo
  • 10. januára 2010, 20:28
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Uplynulý rok bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej koncoročnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – najpútavejších či významných pre náš región. Zaspomínajte si s nami…

SEPTEMBER
Do škôl prišlo dvesto prvákov. Piešťanské základné školy privítali 2. septembra spolu viac ako dvetisíc žiakov. Medzi nimi boli dve stovky prváčikov.
Na ceste pri Auparku 50 chýb. Krátky úsek Nitrianskej ulice okolo Auparku museli niekoľkokrát prerábať. Pri obhliadke pred kolaudáciou totiž na nej našli zástupcovia mesta až 50 chýb. Medzi hlavné nedostatky patrila napríklad iná šírka cesty a ostrovčekov ako v projekte, zlé odvodnenie či nedodržanie bezbariérovej úpravy chodníkov.
Dokončili špeciálny „kruháč". Okružná križovatka na uliciach Radlinského-Štúrova-Sasinkova dostala originálny povrch – dlažobné kocky. Dlažba má špeciálne parametre a v takomto rozsahu bola na Slovensku použitá po prvýkrát.
Piešťanci našliapali 442 km. V rámci podujatia Na kolesách proti rakovine sa na pripravených stacionárnych bicykloch vystriedalo 124 ľudí, ktorí spolu našliapali 442 kilometrov.
Požiar v Sokolovciach ohrozoval les. V časti Beňová horelo rastlinstvo na ploche 3000 m2. Požiar ohrozoval aj blízky les a rozostavanú lesníkovu drevenicu. Hasičom sa podarilo oheň dvomi cisternami vody uhasiť, les i stavbu uchránili.
Na letisku sa bojovalo. Na piešťanskom letisku sa zišli počas Dňa ozbrojených zložiek s deťmi policajti, hasiči, vojaci aj väzenská stráž. Pristávacia plocha sa tak premenila na miesto historických bojov, policajti tu naháňali teroristov, tank zdemoloval auto a vycvičené psy hľadali drogy či zneškodňovali páchateľa.
Najkrajším orieškom bola Becky. Absolútnym víťazom ôsmeho ročníka súťaže Piešťanský oriešok sa stala fenka Becky, ktorú si jej majitelia „adoptovali" z mestského útulku.
Zomrel Pavol Veres. Po ťažkej chorobe skonal vo veku 54 rokov piešťanský gastroenterológ MUDr. Pavol Veres. Patril k rodine známeho budovateľa kúpeľov Ľudovíta Wintera.
Dva majstrovské tituly zostali doma. Vodáci domáceho kanoistického klubu vylovili z vody Sĺňavy desať cenných kovov a dva majstrovské tituly, ktoré získali 14-ročný Filip Valo a junior Matej Michálek.
Strieľal po zlodejoch. Obyvateľ ulice Andreja Hlinku zobral spravodlivosť do vlastných rúk. Na zlodejov, ktorí mu chceli ukradnúť bicykel, vytiahol plynovú pištoľ a na výstrahu vystrelil. Následne sa sám nahlásil na polícii.
Mesto ožilo filmom a rockom. September už pravidelne patril prehliadke filmových lahôdok počas medzinárodného festivalu Cinematik. Pod „mušľou" sa už po piaty raz predstavili neprofesionálne rockové kapely z okolia.
Víťazom Victorie Regie Čumil. Letnú sezónu ukončila opäť súťaž v aranžovaní kvetov Victoria Regia so sprievodom alegorických vozov. Ako najkrajšieho ocenili diváci Čumila z piešťanskej záhradníckej školy. Podujatie sprevádzala aj výstava fotografií v plenéri mestského parku – Park-Foto.
Klzká cesta zabíjala. Mokrá vozovka medzi Modrovkou a Ducovým sa stala osudnou 24-ročnému Lukášovi Č. z Hubiny. Osobným autom Hyundai najskôr vrazil do svahu, to sa prevrátilo a narazilo do stromu.
Vodní lyžiari zabojovali. Piešťanskí vodní lyžiari obsadili medailové priečky na majstrovstvách Slovenska a Slovenskom pohári v Košiciach. Majstrom sa stal Nikolas Wolf, medzi ženami zvíťazila Ingrid Oravcová. V kategórii do 12 rokov vyhrali Adam Masár a Michaela Kičinová.
OKTÓBER
Mladíka dobodal priateľkin sused. Na Piešťanca Erika (22) zaútočil nožom na sídlisku Adam Trajan sused jeho priateľky Julky. Mladík po útoku skončil v nemocnici s dorezaným bruchom a museli ho operovať. Útočníka polícia vyšetrovala na slobode.
Pripili si pohárom mlieka. Na Dni zdravia v KSC Fontána si Piešťanci pripíjali mliekom, dali si zmerať tlak či diagnostikovať zdravotné problémy. Odborníci im zanalyzovali aj prinesenú vzorku vody z domácnosti.
Priniesol ospravedlnenku od prezidenta. Pavol Táborský – pretekár na motokárach odovzdal svojej triednej na ZŠ Mojmírova ospravedlnenku od prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Deň v škole vymeškal, keď sa zúčastnil otvorenia okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni.
Poslanci vypĺňali dotazníky. Piešťanský týždeň zisťoval, či poslanci mestského zastupiteľstva nenadobudli počas výkonu funkcie mestský majetok. Otázky vyvolali u časti volených zástupcov občanov búrku nevôle.
Telo ležalo v kríkoch. Dôchodca z piešťanskej Kanady objavil v kríkoch za hypermarketom mŕtveho muža. Išlo o nezvestného 35-ročného Drahovčana. Polícia cudzie zavinenie vylúčila.
Operace Dunaj premiérovo aj s Polívkom. Česko-poľský film Operace Dunaj mal premiéru v piešťanskom Dome umenia. Zúčastnil sa jej aj hlavný protagonista čerstvý šesťdesiatnik Bolek Polívka, ktorému zavinšovala i jeho kolegyňa Eva Holubová.
NOVEMBER
Dvadsať rokov po nežnej. V seriáli o Novembri 89 sme si pripomenuli, ako sa aj v Piešťanoch rúcal socializmus. Unikátne fotografie poskytol Piešťanskému týždňu tiež náčelník mestskej polície Marcel Mihalik.
Memoriál Ondreja Nepelu u nás. Mestský zimný štadión sa stal dejiskom Memoriálu Ondreja Nepelu v krasokorčuľovaní. Súťaž sa presunula do Piešťan z dôvodu opravy ľadových plôch v Bratislave.
Vo voľbách zvíťazil Mikuš. Vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov zvíťazil staronový predseda TTSK Tibor Mikuš. Okrem neho Piešťanci zvolili za poslancov Rema Cicutta, Ivana Borovského, Katarínu Cibulkovú, Petra Ottingera a Jozefa Bolješi-ka. Kandidát Martin Cifra, ktorý dostal od občanov druhý najvyšší počet hlasov po súčasnom primátorovi R. Cicuttovi, sa do kresla poslanca nedostal.
Chrípka zatvorila školu. Začala sa chrípková epidémia, pre ktorú v okrese zatvorili jednu materskú školu. V polovici novembra bola v piešťanskom regióne zaznamenaná najvyššia chorobnosť na ochorenia dýchacích ciest v rámci kraja.
Falošný dodávateľ. O približne tristo eur pripravil neznámy muž kaderníčku v Piešťanoch. Falošný dodávateľ si nechal preplatiť faktúru za tovar, ktorý údajne dodal do susednej prevádzky.
Dixieland oslávil štvrťstoročie. Piešťanský dixieland oslávil 25 rokov od svojho založenia koncertom troch generácií a vydaním nového cédečka.
Zomrel v zaseknutom výťahu. Hasiči pri otváraní výťahu v činžiaku na Javorovej ulici našli muža, ktorý v ňom zostal zaseknutý, už bez známok života. Piešťanec (64) zrejme dostal infarkt.
Mesto peniaze na Evu nenašlo. Samospráva nenašla peniaze na dotáciu straty z prevádzkovania kúpaliska Eva pre Klub vodného póla. Športovci, ktorí kúpalisko otvorili pre verejnosť a celé leto prevádzkovali „na vlastné tričko", sa tak budú musieť popasovať s dlhom vo výške 40 tisíc eur.
Ľubomír Mrňa sa dožil 75 rokov. Známy piešťanský architekt a publicista oslávil svoje jubileum výstavou svojich návrhov po názvom Príbeh jednej akvizície v Balneologickom múzeu. Svoju zbierku zároveň prenechal múzeu.
Stromček sa rozsvieti l. Viceprimátor mesta Timotej Miština slávnostne rozsvietil vianočný stromček na pešej zóne. Svoje vystúpenie predviedli deti z piešťanskej ZUŠ-ky. Na Námestí slobody začal program adventných nedieľ.
Strelil si do hlavy. Na lavičke pred železničnou stanicou sa pokúsil spáchať samovraždu 49-roč-ný muž z Piešťan. Pištoľ si priložil k hlave a prestrelil si líce. Svoj pokus prežil a rozdrvenú čeľusť mu operovali v Bratislave.
DECEMBER
Lukáš Lacko mieri na grandslam. Mladý 22-ročný piešťanský tenista sa v tomto roku posunul v rebríčku ATP z 350. na 82.miesto. Odohral 24 turnajov a mieri na vyššie kategórie…
Na pretrase aj agroareál. Mestské zastupiteľstvo sa zaoberalo okrem iného aj čiernou stavbou Agroareálu voľného času na Bodone za jazdeckým areálom, ktorá sa stavia na pozemkoch o výmere 75-tisíc m2. Staviteľa čaká pokuta 20-tisíc eur za nepovolenú stavbu a výrub drevín.
Druhý advent s Mikulášom. Do centra mesta zavítal Mikuláš s čertom a na Námestí slobody sme zapálili druhú adventnú sviecu. Návštevníkom zaspievali spevácke zbory.
Deti sa zabávali do Fontáne. V kinosále KSC Fontána sa predstavili hendikepované deti v programe Deti deťom – aj my sa vieme zabávať. Hosťom podujatia bola finalistka súťaže SuperStar Dominika Mirgová.
Štyri tony výbušnín riešila kontrola. Na podnikateľa z Piešťan, ktorý mal v sklade až štyri tony pyrotechniky, podali trestné oznámenie kontrolóri ministerstva hospodárstva. Podľa nich išlo o nebezpečné množstvo výbušnín, na skladovanie ktorého nemal vhodné podmienky.
Klzisko za 13-tisíc eur. Služby mesta Piešťany postavili na pešej zóne opäť ľadovú plochu na korčuľovanie. Počasie však jej prevádzkovaniu v decembri príliš neprialo a niektorým obyvateľom drahé klzisko „nevoňalo."
Piešťanskí hokejisti majú za sebou úspešné ťaženie. Mužstvo ŠHK Piešťany po troch štvrtinách sezóny vedie tabuľku prvej hokejovej ligy s vysokým skóre vyhratých zápasov. Či zabojujú o extraligu, ešte nie je isté.
Zažiarili mladé talenty. Vianočné vystúpenie žiakov umeleckých škôl z Piešťan skončilo ováciami. Zatlieskali im spolužiaci, učitelia aj hostia. Svoj talent predviedli hudobníci a tanečníci na doskách Domu umenia.
Začali sa zabíjačky. K predvianočným prípravám patrili kedysi aj tradičné zabíjačky. V piešťanskom regióne si ich pripomenuli napríklad v Hubine či Ostrove.
Odklepli grant na Teplickú. Na rekonštrukciu najfrekventovanejšej tepny mesta dostane mesto peniaze z eurofondov. Projekt za 1,5 milióna eur počíta s jej kompletnou obnovou.
Nekupujte živé darčeky! Varujú pracovníci preplneného útulku Slobody zvierat. Odložené psíky totiž často po sviatkoch končia práve u nich. Jedného psíka vyhodil majiteľ do smetí a šesť šteniatok našli na ulici mestskí policajti.
Skauti priniesli svetlo. Betlehemské svetlo priniesli do Piešťan skautky a skauti. Primátor Remo Cicutto ako každý rok rozdával na Námestí slobody čaj či koláčiky a zapálil poslednú sviecu adventu.
Martina Moravcová bude mamičkou. Popredná slovenská športovkyňa Martina Moravcová (33) si bude musieť dať na čas od plávania oddych. V júni totiž porodí prvé dieťa. Päťnásobná účastníčka olympijských hier zatiaľ svoju účasť na ďalšej olympiáde nevylúčila.
Kolkári Družby oslávili šesťdesiatku. Jubileum si pripomenuli hráči v zrekonštruovanej kolkárni po skončení jesennej súťaže a ocenili aj zaslúžilých členov klubu.
Vianoce rekordne teplé. Vianočné sviatky boli v Piešťanoch výnimočne príjemné, s teplotami okolo 10-13 stupňov Celzia. Meteorológovia hovorili o historických rekordoch na viacerých miestach západného Slovenska. Piešťanci si vychutnávali vianočné občerstvenie v stánkoch v meste i na Kúpeľnom ostrove, kde sa konal aj trh umeleckých remesiel.
Silvester. Záver roka už tradične patril koncertom pod holým nebom na Námestí slobody. Ako prvá vystúpila skupina Gu-levátor z Martina, potom nasledovalo domáce Slniečko. Počasie bolo na silvestrovskú noc menej chladné ako obvykle. Nový rok Piešťany privítali trochu zahmleným ohňostrojom a rachotom „delobuchov".

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav