Kronika: Čo sa dialo od mája do augusta 2009

  • Spravodajstvo
  • 8. januára 2010, 16:23
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Uplynulý rok bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej koncoročnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – najpútavejších či významných pre náš región. Zaspomínajte si s nami…

MÁJ
Horela skládka v Rakoviciach. Druhý májový deň začala horieť skládka komunálneho odpadu v Rakoviciach. S ohňom a tlejúcimi odpadkami bojovali aj piešťanskí hasiči. Horiace smeti sa snažili uhasiť niekoľko dní. Na skládke a pri čerpaní vody z Čerenca sa príslušníci hasičského zboru striedali v osemhodinových intervaloch.
V Piešťanoch bojovali Gladiátori. Zimný štadión v našom meste sa začiatkom mája zaplnil fanúšikmi tvrdého športu, akým zápasy podľa pravidiel K-1 bezpochyby sú. Zmes boxu, thajského boxu a zápasenia počas Dňa Gladiátora 2009 si pozrelo viac ako 800 zvedavcov. V súbojoch nesklamali ani Piešťanci Marek Piták a Marek Petrek v kategórii do 77 kilogramov. Celkovým víťazom sa stal Brazílčan Pedro Galiza.
Viceprimátor Vrbového skončil v nemocnici. Počas rokovania komisie pre financie, majetok mesta a podnikanie napadol poslanec vrbovského mestského zastupiteľstva Ján Jánoška viceprimátora Jána Prievozníka, ktorý s otrasom mozgu skončil v piešťanskej nemocnici. Fyzickému útoku predchádzala hádka. Na májovom zastupiteľstve poslanec Jánoška vyhlásil, že k podobným incidentom už nedôjde a za svoj čin sa ospravedlnil. Mandátu poslanca sa však nevzdal.
Dom umenia plný kulturistov. V polovici mája kultúru ducha vystriedala kultúra tela. V piešťanskom Dome umenia sa konali Majstrovstvá sveta v klasickej kulturistike a kulturistike mužov. Najväčší aplauz sa ušiel favoritom súťaže Adamovi Cibuľovi a Mariánovi Čambalovi. Najkrajšie vypracované bronzové postavy predviedli napríklad Andrej Varga v kategórii do 175 cm v klasickej kulturistike, ale aj spomínaný Adam Cibula v kategórii do 60 kg. Medzi silákmi nad 95 kg zabodoval Ján Kráľ z Košíc.
Generel kolabujúcej piešťanskej dopravy. Pracovníci Slovenskej technickej univerzity Bratislava pripravili niekoľko variantov riešenia dopravy v Piešťanoch. Verejné stretnutie, kde sa mohli občania mesta vyjadriť k problémom dopravy, sa konalo koncom mája. Najčastejšie spomínanými boli kritické oblasti – parkovanie, preťažené ulice Teplická či Kukučínova a otvorenie Rázusovej ulice pre dopravu.
Venovali sme sa aj čiernym skládkam. Situáciu nelegálne vyvážaných odpadov v meste sledovali deti zo ZŠ Brezová v rámci environmentálnej výchovy. Piešťanský týždeň podobne ako žiaci zmapoval najznámejšie miesta v Piešťanoch. Na Studenej našli „odparkované" Žiguli plné smetia. Na Vrbovskej sa chumáče topoľových semien zmiešali s odpadkami. Najväčšia skládku sa nachádzala na Mojmírovej ulici.
Piešťany navštívil kozmonaut Gorbatko. V rozhovore sa podelil o skúsenosti a zážitky z vesmírnych letov. Spomínal na svojho priateľa Jurija Gagarina. Na otázku, či vo vesmíre existuje podľa neho iný život odpovedal, že určite áno, ale v iných galaxiách.
JÚN
ZOO farma Modrová aj s Maormi. Majitelia modrovskej farmy pozvali do našich končín protinožcov z Nového Zélandu. Už od začiatku júna Maori pripravili program pre všetkých, ktorí majú radi exotiku. Skupinu maorských bojovníkov privítal aj primátor mesta Remo Cicutto. Boli zvedaví na slovenskú kultúru a kúsok tej svojej v podobe štyroch vetrov Nového Zélandu odovzdali aj Piešťancom.
Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny. Kúpeľné leto tradične začalo požehnaním prameňov, ktorého sa zúčastnil aj prezident SR Ivan Gaš-parovič. Osemnásty ročník podujatia, ktoré neodmysliteľne patrí k Piešťanom, bol plný hudby z orientu, španielskeho temperamentu, ale aj hitov britských „Chrobákov". Počas večerného programu vystúpili Zdenka Predná a skupina No Name. Ľuďom neprekážalo ani to, že občas z oblohy spadlo zopár dažďových kvapiek.
Aupark nestíha. Spoločnosť, ktorá v Piešťanoch stavia Aupark, požiadala o uzatvorenie dodatku ku kúpnej zmluve z dôvodu posunutia dokončenia stavby na koniec marca 2010. Podľa predošlého znenia zmluvy obchodné centrum mali dokončiť do novembra 2009. Za nedodržanie zmluvy a omeškanie dokončenia stavby hrozila investorovi HB Reavis pokuta vo výške takmer 100 tisíc eur, tú však mesto od spoločnosti vymáhať nebude.
Do vrbovskej synagógy zateká. Po revízii z Krajského Pamiatkového úradu v Trnave sa zistilo, že vrbovská synagóga je ohrozená. Židovský svätostánok okrem trusu holubov ničí aj drevokazná huba a dážď. O budovu by sa mali postarať majitelia spoločnosť Royal Garden a štyria dedičia Dezidera Hačku.
Pólisti otvorili Evu. Letné mesiace bez kúpaliska v Piešťanoch? Klub vodného póla sa rozhodol otvoriť brány známej piešťanskej legendy aj tento rok. Pred letnou prevádzkou opravili dno bazéna.
Životný úspech Dominiky Cibulkovej. Piešťanskej tenistke sa na parížskej antuke mimoriadne darilo. Na dvorcoch Rolanda Garrosa odohrala najlepší výsledok svojej kariéry. Zdolala dokonca aj bývalú svetovú jednotku, Rusku Máriu Šarapovovú. Zastavila ju až svetová jednotka Ruska Dinara Safinová.
Lodenica patrila karavanistom. Piešťany sa stali miestom 40. národného zrazu nadšencov mobilných domovov. V kempe na Lodenici si našlo miesto až deväťdesiat milovníkov života na kolesách. Medzi prítomnými boli aj manželia Jelenovci z Čiech, ktorí sú na svoje priezvisko hrdí a vedeli to aj ukázať.
Hrmot lietadiel nad Piešťanmi. Letecké dni sú súčasťou leta v našom meste už štyri roky. Určite by sme márne hľadali niekoho, kto v polovici júna aspoň raz nezdvihol oči k nebu. Na letecké umenie, akrobaciu, prezentáciu ozbrojených síl Slovenska pozrieť si stroje digitálnej kamufláže, nahliadnuť do stíhačiek a historických lietadiel prišlo aj tento rok na piešťanské letisko veľa fanúšikov a možno aj budúcich pilotov.
Piešťanský festival už má 54 rokov. Úvod tohto ročníka festivalu patril večne mladej Lúčnici, ktorá už oslávila šesťdesiatiny. Päťdesiatu štvrtú festivalovú sezónu v Dome umenia uzavrel koncert Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala.
V Krakovanoch vyhasli dva mladé životy. Tragédia zasiahla do životov dvoch rodín. Sedemnásťročný mladík a šestnásťročné dievča sa na skútri zrazili s autobusom. Chlapec zomrel priamo na mieste a dievča podľahlo zraneniam v nemocnici na Kramároch.
Piešťanskí Rómovia sa rozlúčili s vajdom. Piešťanmi sa vinul dlhý smútočný sprievod. Rómovia plní zármutku a bolesti odprevádzali na „žilinský" cintorín svojho vajdu Ladislava Kudríka. Pohrebu predchádzal kar, ktorý trval tri dni a tri noci. Ladislav Kudrík do posledného dňa stál na nohách, jeho srdiečko sa zastavilo 20. júna 2009.
JÚL
Jordánsky premiér vyskúšal piešťanské bahno. Dva dni na Slovensku strávil premiér Jordánskeho hašimovského kráľovstva Nader Al-Dahabi. V rámci programu navštívil aj piešťanské kúpele. Hlavnou témou stretnutia na Slovensku bolo rozšírenie spolupráce medzi oboma krajinami v kultúre a ekonomike, ale aj v oblasti školstva a cestovného ruchu.
Limp Bizkit aj šialenstvo na rozbahnenom poli. Na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom vypukol ďalší ročník Topfestu. Najväčším lákadlom festivalu bolo určite vystúpenie americkej numetalovej skupiny Limp Bizkit, ktorí Slovensko navštívili prvýkrát. Nezaostávali však ani slovenský Polemic, Tublatanka či Horkýže Slíže. Daždivé počasie premenilo festivalové pole na blatové bojisko, no hudba dunela a davy šaleli ďalej.
Mesto stoplo investície a projekty. Mestské zastupiteľstvo začiatkom júla bolo hlavne o prehlbujúcej sa finančnej kríze a klesajúcich príjmoch mesta. Stop dostali napríklad investície revitalizácia potoka Dubová či stavba okružnej križovatky Mojmírova, Díčova, Bratislavská. Mesto zastavilo aj vyplácanie odmien zamestnancom úradu a organizácií mesta.
Scénické oratórium Cyril a Metod mohli Piešťanci vidieť ako prví. Predpremiéra tohto diela autorskej dvojice Daniel Hevier a Ľubomír Horňák sa totiž konala začiatkom júla práve v piešťanskom Dome umenia. Hviezdy operného a rockového neba Sisa Sklovská, Dušan Vitázek či Dušan Jariabek a iní rozpovedali príbeh dvoch solúnskych bratov.
Piešťanského siláka ovládli Česi. Siláci sa v centre mesta predstavili už tretíkrát. V piatich disciplínach dokazovalo svoju kondíciu šestnásť pretekárov z Čiech a Slovenska. Farby nášho mesta však neobhajoval žiaden zo silákov. Na stupienok víťazov sa nakoniec postavil Čech Petr Mrkvica.
Vrbovské vetry fúkali aj tento rok. Do mesta kráľa futbalových strelcov, kráľa Madagaskaru i predsedu Multiorganizácie Kriak opäť prišiel festival Vrbovské vetry. Braňo Jobus, ale aj pán brat Andrej Budislav Jobus neustále pripomínali heslo festivalu: „Bezpečnosť pri zábave je dôležitejšia ako zábava samotná."
Piešťany sa premenili na „Mekku" džezu. Tri dni, štyri miesta a trinásť koncertov – to bola bilancia prvého ročníka Festivalu Jozefa Doda Šošoku. Vyvrcholením celého festivalu bol päťhodinový maratón džezovej hudby v Dome ume-nia. Koncertovali tu Tomáš Gajlík Trio, Big Band Matúša Jakabčica a hviezdami neskorého večera už boli Dan Bárta a americký hudobník Chris Potter so skupinou Underground.
Hviezdy NHL zdolal hokejový rozhodca! Moravany nad Váhom si pripomenuli už 80. výročie organizovaného futbalu v obci. Na športovom popoludní sa zúčastnili aj hokejové hviezdy NHL v súboji proti výberu novinárov. Duel v riadnom čase skončil nerozhodne 4:4. Rozhodujúcu penaltu pre „mužov od pera" premenil ich brankár, medzinárodný hokejový rozhodca Milan Novák z Piešťan.
Festivalové leto poznačila tragédia na trenčianskej Pohode. Najväčší hudobný festival na Slovensku skončil tento rok predčasne. Všetci tipovali, že rok 2009 bude rokom rekordnej 40-tisícovej účasti, no koncertné vystúpenia slovenských a svetových hudobníkov predčasne ukončilo zlé počasie, ktoré si vybralo aj svoju daň. Silný vietor spôsobil, že počas koncertu United Flavour a A.M.O. spadla na rozvášnený dav O2 aréna. Piešťany túto tragédiu prežívali ešte intenzívnejšie, pretože pod troskami stanu vyhasol život Martina Kašáka z nášho mesta.
Zrútil sa z lešenia na stavbe Auparku. Šťastie v nešťastí mal štyridsaťjedenročný robotník z Auparku. Ten spadol z lešenia pri upevňovaní odkvapových profilov na betónovú strechu. Piešťanskí lekári ho tri dni udržiavali v umelom spánku. Pri úraze utrpel vážne poranenia hlavy, hrudníka a zlomeninu panvy. Zranený robotník už po niekoľkých dňoch bol pri vedomí a komunikoval s ošetrujúcimi lekármi.
Cervanová spomínala na staré časy. V Piešťanoch sme zažili aj ženský turnaj kategórie ITF. Tenistka Janette Husárová sa rozhodla práve takýto turnaj, dotovaný 10-tisíc dolármi zorganizovať. Podľa očakávania sa najviac darilo 29-ročnej Ľudmile Cervanovej, ktorá si tento turnaj nenechala ujsť. Z víťazstva sa nakoniec radovali v dvojhre Češka Vanková a v štvorhre poľsko-český pár Domagalová, Jandová.
AUGUST
Novým dekanom sa stal farár z Moravian. Na poste piešťanského dekana a správcu farnosti sv. Štefana došlo od 1. augusta k zmene. Vdp. Jozef Bohunický vo funkcii skončil a nahradil ho farár z Moravian nad Váhom – Ján Bederka.
FestDobré Bohunice aj s pupkáčmi. Menej účinkujúcich, menej divákov – to bol stručný opis tohto ročníka festivalu v Jaslovských Bohuniciach. Prítomní sa zabavili na koncerte skupiny Neznámi, zaspieval aj gitarista Erick Macek z Los Angeles a večer patril Františkovi Nedvědovi. O vynikajúcu atmosféru sa postarali aj Cigánski diabli s Ernestom Šarkőzim.
V Šípkovom oslavovali storočnicu Márie Macejechovej. Postavou drobná žena, no mala síl ako chlap. Zdvihla nielen mech obilia, ale aj prasnicu za chvost, keď sa jej nechcelo vstávať. Dcéra s vnučkami pripravili babke na narodeniny lukulské hody. Na zdravie oslávenkyne pili nielen príbuzní, ale aj predstavitelia obce.
Vo Váhu sa topil pätnásťročný chlapec. Mirko z detského domova sa začiatkom augusta takmer utopil, no mal šťastie v nešťastí. Vďaka niekoľkým „dobrým anjelom", ktorí mu pomohli, prežil.
Mladý kaplán má korene na Kube. Piešťancom sa od leta prihovára neprehliadnuteľný kaplán s tmavou pleťou Róbert Vacula. Rodák z Trnavy má však korene na Kube. Dvadsaťsedemročný duchovný sa o svoje ovečky stará vo farnosti sv. Cyrila a Metoda.
V Rakoviciach zastrelili psa. Život psíka Edieho ukončil výstrel do hrudníka. Majiteľka malého kríženca okamžite túto skutočnosť nahlásila polícií. Podľa vyjadrenia príslušníkov policajného zboru pes bol zastrelený brokmi, čo vylučuje možnosť zistiť zbraň, ktorú strelec použil.
Tradícia hodov sa udomácnila aj v Piešťanoch. Obyvatelia mesta si v auguste užili hodovú siestu aj s muzikou, cukrovou vatou, burčiakom a s medovníkmi. V pripravenom programe zaspievali Coro Laudamus, piešťanské Rozmarínky a zahrala cimbalová hudba Chabovienka, či recesisti z Parných valcov.
Dve medaily pre jachtárov Sĺňavy. Na medzinárodných majstrovstvách Slovenska a na Veľkej cene Slovenska v okruhovom jachtingu na Liptovskej Mare sa darilo aj Piešťancom. Z Liptova priviezli domov jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. V olympijskej triede Finn oprášil svoje zručnosti z mladosti aj piešťanský primátor Remo Cicutto, ktorý so svojou loďou dokormidloval v strhujúcom finiši na druhom mieste.
Opravovali cestu pri Auparku. Vynovenú Nitriansku znovu pracovníci z Auparku rozkopali. Pri kruhovom objazde vyfrézovali kus cesty dlhý približne päťdesiat metrov. Koncom augusta začali s odstraňovaním chýb, ktoré bránili skolaudovani u cesty pri Auparku.
Lodenica vrela hudbou. Posledný augustový víkend patril už tradične festivalu hudby a spevu – Lodenica 2009. Medzi hlavné hviezdy patrili skupina Čechomor, Pavel Bobek a návštevníci sa vyskákali aj na domácom Slniečku.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel